Header image

Plonsjes: deze 14 nummers hebben wij op repeat staan

door Tobias Cobbaert

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Tobias, Ewout, Yannick en Ismaël je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

1 800 Pain – Freakout

Muziek die klinkt alsof er iemand al stofzuigend staat te rappen in het waskot terwijl de wasmachine luid staat te bonken? Een bizarre interpolatie van Benny Benassi’s ‘Satisfaction’? Een album art met een verraderlijk lieflijke Hello Kitty-figuur op? Yup, dat moet een nieuwe 1 800 Pain zijn. (Tobias)

Charli XCX – Beg for you (Ft. Rina Sawayama)

Laat je niet misleiden door de aha-erlaubnis die je krijgt van dit nummer, het is namelijk niet één of andere herwerking van September’s dancepopbanger ‘Cry for you‘. Het is wel degelijk de volgende single in de aanloop van Charli’s nieuwste plaat ‘Crash’. De Britse heeft het nooit echt onder veel stoelen of banken te hebben gestoken veel inspiratie te halen uit jaren nillies dancepop en dat blijkt nog maar eens. Wat wél nieuw is, is het feit dat ze typische uk garage en 2-step invloeden gebruikt, iets waar we haar eigenlijk wel meer zouden mee willen zien doen. Een oorwurm, deze single. (Yannick)

Alice Glass – Love is violence

Jammer genoeg werd het solodebuut van Alice Glass een drietal weken uitgesteld, maar gelukkig kunnen we onze dorst nog even laven aan deze nieuwe, donkere electropopbanger. (Tobias)

Steve Gunn & Mdou Moctar – Nakama

Binnenkort krijgt ‘Other you’, de plaat die Gunn afgelopen jaar uitbracht, een nakomertje. ‘Nakama’ heet het kleinood, een eptje met enkele herwerkingen en remixes op. Het eerste nummer en tevens de titeltrack dat we te horen krijgen van de ep is er eentje waar de Amerikaan samenwerkte met één van dé revelaties van het afgelopen jaar. (Yannick)

Warpaint – Champion

Zonovergoten poppy rock en het heugelijke nieuws dat Warpaint héél binnenkort een album gaat uitbrengen, meer is er soms niet nodig om iemand gelukkig te maken. (Yannick)

Vendredi Sur Mer – Le lac

Hoe zeg je dat je met hartoogjes (en oren) deze single en clip ervaart in het Frans? Geen flauw idee, dan maar in het Nederlands. ‘Le lac’ is alweer de tweede fantastische worp van de Zwitserse wiens komende plaat ‘Métamorphose’ dit jaar zal uitkomen. (Yannick)

Courtesy – Night journeys II

Komende zomer is Courtesy te zien op Primavera Sound, dat kondigde ze een tijdje geleden al aan. Met een liveshow! Deze eerste single van een eptje dat op 25 maart verschijnt, is alvast een voorbode van wat komen zal. “In the spring of 2020, during the first lockdown in Berlin, I would wake up at four in the morning with intense anxiety. The thing that got me through those mornings was writing melodies on my synthesizer. The music I composed in that period was the foundation for ‘Night Journeys’ “, vertelde ze zelf. De muziek is totaal anders dan wat we van haar robuste dj-sets gewoon zijn en bevindt zich ergens tussen slaapdronken raven en dreamstate. (Yannick)

Two Shell – Home

Het Londense duo Two Shell heeft deze track eigenlijk vorig jaar al op exclusieve vinyl uitgebracht, maar sinds deze week is deze parel ook eindelijk online te bewonderen. (Ewout)

Author & Punisher – Maiden star

De industriële geluidsmuren van Author & Punisher kunnen we doorgaans onder “overweldigende teringherrie” klasseren, maar dankzij de toevoeging van mooie synths en langzaam uitdijende zanglijnen klinkt ‘Maiden star’ zowaar ontspannend. (Tobias)

Ecko Bazz – Mmaso

Hakuna Kulala, het zusterlabel van Nyege Nyege waarop plek is voor hardere muziek, bereidt zich voor om de nieuwe plaat van Ecko Bazz uit te geven. Op basis van ‘Mmaso’, geproduceerd door Debmaster, verwachten we alvast een lekker snedige, agressieve plaat. (Tobias)

Kahil El’Zabar Quartet – A time for healing

Hoewel niet de grote man met de grote naam maar wel eentje met een carrière en een output om U tegen te zeggen, wurmt het kwartet onder leiding van de Amerikaanse jazz-veteraan El’Zabar zich vederlicht door je gehoorgangen. In de nasleep van de Black Lives Matter-protesten en de ontelbare moorden op zwarte Amerikanen, lijkt de man uit Chicago evenwel te begrijpen dat naast frustratie, woede en verdriet evenwel heling een deel van het proces is. Deze prachtige dertien minuten lange track vormt daarbij een mooi begin waarbij het vooral saxofonist Isaiah Collier en toetsenist Justin Dillard zijn die op de track de show stiekem stelen. (Yannick)

The Smile – The smoke

Afgelopen week stond de supergroep voor de tweede keer op de planken, in Magazine te Londen voor een intieme, in the round reeks concerten. Zoals dat gaat met nieuwe bands, stond ook deze keer de setlist vol met nieuwe nummers. Daarnaast bracht het drietal evenwel een nieuw nummer uit; ‘The smoke’. Als je de baslijn een beetje in de gaten houdt, zou je er een aantal Radiohead-nummers moeten in kunnen herkennen. Het nummer heeft ook die feel gezien de blazer die hier en daar komt doorschemeren (in contrast met de koele pianotoetsen die op ‘A moon shaped pool’ zo aanwezig waren), voelt deze track net redelijk warm aan. (Yannick)

Tomberlin – idkwntht 

Soms hoeft een nummer niet veel om armen te hebben om je in vervoering te brengen, deze spreekt voor zich. (Yannick)

The Weather Station – Endless time

De vraag is niet ‘of’ Tamara Lindeman het wederom zal flikken om een prachtige plaat af te leveren, maar wannéér. En dat zal volgens de persmedeling die deze week de ronde ging alweer heel snel zijn; schrijf 4 maart maar alvast in je agenda, want dan verschijnt de campanion-plaat van  ‘Ignorance’. (Yannick)