Header image

Plonsjes: deze 16 nummers hebben wij op repeat staan

door Ewout Pollaris

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Yannick, Tobias, Martijn en Ewout je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

BODEGA – Statuette on the console
Binnenkort brengen de knotsgekke indierockers van BODEGA een nieuwe plaat uit. In aanloop daarvan deed de band iets wat in de jaren zeventig en tachtig wel vaker gebeurde, namelijk het nummer uitbrengen in verschillende talen. Beluister hier hoe ‘Standbeeldje op de console’ klinkt. Wij verkiezen echter de Engelse versie die meer tot de verbeelding spreekt. (Yannick)

Nilüfer Yanya – anotherlife
Over minder dan twee weken zullen we eindelijk kunnen luisteren naar deze Britse haar tweede elpee. Om de tijd te overbruggen bracht Nilüfer Yanya nog een uitstekende derde single uit van ‘Painless’, waar ze meteen ook een hattrick mee scoort. Als dit geen eindejaarslijstjes-materiaal wordt, dan weten we het ook niet meer. (Martijn)

Hurray for the Riff Raff – Life on Earth
Hurray for the Riff Raff is na een periode van vijf jaar terug helemaal terug van weggeweest. Dat bewijzen ze met ‘Life on Earth’, de titeltrack van hun recentste album, waar de tergend eerlijke lyrics versterkt wordt met een zoete piano en dromerige vocal effecten. (Ewout)

LSDXOXO – SMD (Tobias)

LSDXOXO kondigde een remixplaat van de vorig jaar verschenen ep ‘Dedicated 2 disrespect’ aan, en loste daar ook deze single bij. Mocht je niet weten waar ‘SMD’ voor staat… Het wordt snel duidelijk wanneer je naar de track luister. Belangrijker: voor iedereen die geen puriteinse visie op seksualiteit heeft is het onmogelijk om op deze beats te blijven stilstaan.

Doss – Jumpin’ (Tobias)

met ‘Jumpin’ neemt Doss de volgende stap in haar reis van dream trance naar opzwependere clubmuziek. Het is een nummer met haar meest pompende beat tot nu toe, maar dankzij de lichte, aanstekelijke vocals verliest de producer haar Doss-touch niet.

Black Dress – Gay ugly and hard to understand (Tobias)

Afgelopen week dropte Black Dresses met ‘Forget your own face’ alweer een verrassingsalbum, en wat voor een. Het noisepopduo lijkt de ‘noise’ in hun genre steeds meer te benadrukken. Hier hadden veel verschillende nummers vanop de plaat kunnen staan, wij gingen voor ‘Gay ugly and hard to understand’ omdat de titel even in your face als de muziek is.

Fontaines D.C. – I love you
De live versie circuleerde al een tijdje op Youtube, maar nu is er eindelijk ook de studioversie van ‘I love you’. Frontman Grian Chatten gaat behoorlijk tekeer in het middenstuk van de track en legt op intense wijze enkele pijnpunten bloot van de Ierse geschiedenis. Ook op instrumentaal vlak is het opnieuw genieten van de rinkelende postpunk-gitaren en een dreigende baslijn. (Martijn)

Lucy Dacus – Kissing lessons
Een kort inbetweentje net voor ik op tournee ga, moet Lucy Dacus misschien gedacht hebben toen ze het nummer loste. Het nummer duikt net zoals vele andere nummers op Dacus’ ‘Home video’ in de grabbelkast der jeugdherinneringen en haalt er ditmaal een bitterzoete herinnering aan haar beste vriendin van toen uit. Hopelijk brengt ze ‘t nummer evenwel op de sofa wanneer ze ons land aan doet. (Yannick)

Kurt Vile – Like exploding stones
Vijf registers terug, dat doet deze nieuwe single van Kurt Vile je quasi automatisch doen. Dromerige rifjes en Vile’s fraaie verhalende zelve zijn terug van weggeweest. Wat doet dit nummer ons uitkijken naar ‘(watch my moves)’ dat op 15 april wordt uitgebracht. (Yannick)

Leon Bridges & Khruangbin – Mariella
Soms is er niet meer nodig dan enkele psychedelisch klinkende riffs en de gouden stem van Bridges. De supercombo is sinds vrijdag terug met een tweede ep, en die is opnieuw heel erg de moeite om te beluisteren. (Yannick)

YENA – Smiley (Ft. BIBI)
De Koreaanse is de laatste van IZ*ONE om solo te gaan, en eigenlijk vragen we ons op basis van het eptje dat ze een tijdje geleden dropte waarom ze in godsnaam zo lang heeft gewacht. (Yannick)

Troye Sivan – Trouble (Ft. Jay Som)
Nee, dit is jammer genoeg niet een eerste single voor een nieuwe plaat van Sivan. Wél schreven de twee het nummer voor een coming-of-age film ‘Three months’ waar Sivan in meespeelt. Het nummer is niet het groteske met euforie dan wel met melancholie beladen popnummer dat je van ‘m zou verwachten en die progressie is zeer welgekomen. De opgefokte, trailblazing esthetiek hebben plaats gemaakt voor een meer ingetogen nummer dat een slinks jaren tachtigbeatje gebruikt. Heerlijk, zeker in de schaduw van vele andere jaren tachtig geïnspireerde nummers tegenwoordig. (Yannick)

Eris Drew – Heartbeats
Op On Loop, het label van de Britse dj en producer, verschijnt binnen twee weken een nieuwe compilatietape met heel wat schoon volk. Zo maakten onder meer Eris Drew, Nicola Cruz en Olive T nieuwe nummers voor de tape. Een track van Moxie vinden we jammer genoeg niet op de tracklisting, al doet dit lo-fi nummer van Drew ons wel al uitkijken naar de hele reeks. Opvallend is overigens hoe ze noch deep house noch breaks gebruikt in de track gebruikt als basis. Al kunnen we deze ingetogen track wel appreciëren. (Yannick)

Field Works – Station 5 (Nathan Fake remix)
Binnenkort verschijnt er een compilatie van artiesten die op basis van natuurgeluiden muziek maakten. Niets nieuws onder zon zou je denken, al doet het toch steeds nieuwsgierigheid opwekken over hoe men die geluiden dan precies heeft verwerkt en wat het eindresultaat is. Op de tracklisting prijken onder meer Laraaji, Masayoshi Fujita en Hanna Benn.

Naast de originele muziek zal er evenwel plaats zijn voor enkele remixes waarbij AFRODEUTSCHE, Alva Noto, Sophia Loizou en bovenstaande Nathan Fake hun beste herwerkskills boven haalden. De remix van Fake intrigeert zowel voor het origineel als voor de remix-set. (Yannick)

Rojuu – Nada me lavente (Ft. Bratty)
De Spaanse emo-posterboy uit Barcelona heeft sinds kort een nieuw album uit. Daarvan kregen we al een resem singles voorgeschoteld en blijken er ook in de deep cuts van de plaat enkele opgewekte dan wel comateuze (of soms een combinatie van beide) nummers tussen te zitten. Deze heerlijke samenwerking met Bratty is zeker één van de meer luchtigere songs. (Yannick)

Tame Impala – The boats I row
Kevin Parker deed enkele jaren geleden exact hetzelfde met ‘Currents’. Die mosterd pakte zo goed om met ‘The slow rush’ evenwel aan de slag te gaan en een b-kantjes en remix-plaat uit te brengen. Op het album staat deze fantastisch trippy ‘The boats I row’, en stiekem doet het ons afvragen waarom Parker de track op de kast heeft laten liggen. (Yannick)