Header image

Plonsjes: deze 20 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Hamsterden deze week een hele hoop nummers bijeen in plaats van wc-papier: Eva G., Eva S., Naomi, Martijn, Anton, Tobias, Mattias en Michelle. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Porridge Radio – Born confused 

Het album ‘Every bad’ is al een week uit en we zijn nog altijd aan het crushen op openingsnummer ‘Born confused’.  Dana Morgalin lijkt hier “wat te doen” met gitaren en emoties en brengt deze samen in een perfect plaatje. (Eva G)

Childish Gambino – Algorhythm

‘Algorhythm’ is een van de nieuwe nummers op het laatste album van Childish Gambino. Het vat het album op zijn best samen, eclectisch en toch een mooi geheel. We krijgen nog wat overgebleven soulinvloeden, urban stuiptrekkingen en vooral veel geëxperimenteer. Het nieuwe werkt ook uitzonderlijk catchy, met deze single weet hij alvast het algoritme van onze hersenen te prikkelen. Laat de rest van de langspeler niet links liggen. (Naomi)

Sevdaliza – Lamp lady

Hoe klinkt de kruising tussen Portishead en FKA Twigs? ‘Lamp lady’ van de Nederlands-Iraanse Sevdaliza komt in de buurt. Haar minimale trip-hopbeats, Oosterse invloeden en fluwelen stem leggen de kiem voor een totale begeestering.  (Eva G)

The Radio Dept. – You fear the wrong thing baby

‘You fear the wrong thing baby’ is de tweede single van The Radio Dept. uit hun “10 singles in 2020” project, en wat is deze goed. Startend met een sfeervolle, uitgesponnen intro, gaat de track vervolgens over naar (in hoeverre zoiets bestaat) een dreampop-banger. Een motorik-beat ritme neemt de bovenhand, vergezeld van verstrengelde gitaren met daarbovenop een Johan Duncanson die z’n zang als vanouds door die typische cheap-ass versterker jaagt. (Martijn)

DJ Lycox – Babygirl

Uit de Angolees-Portugese gemeenschap van Lissabon komen al enkele jaren uiterst dansbare experimenten die de global clubsound vorm en richting geven. Onder de hoede van toonaangevend platenlabel Principe is het deze keer aan DJ Lycox om op zijn nieuwe ep ‘Kizas do ly’ zwoele kizomba-ritmes de wereld in te sturen. Melodisch hypnotiserend en ritmisch onnavolgbaar is alvast leadsingle ‘Babygirl’ die het onmogelijk maakt om heupen stil te laten blijven. (Anton)

Ringo Deathstarr – Gazin’ 

Volgens Wikipedia is het Dopplereffect de waargenomen verandering van frequentie van geluid wanneer zender en ontvanger zich bewegen ten opzichte van elkaar. Ringo Deathstarr doet met gitaren wat ziekenwagens met sirenes doen. ‘Gazin’ doet uitkijken naar de plaat die vrijdag uitkomt. (Michelle)

Only Fire – Coronavirus

Only Fire is een PC Music-achtig project dat gebouwd is rond robotische vocals en extreem nsfw-lyrics. Met ‘Coronavirus’ wordt er nu ook een streepje actualiteit aan de losbandigheid toegevoegd. (Tobias)

Run The Jewels – Yankee and the brave

RTJ season incoming, want binnenkort brengen El-P en Killer Mike een vierde album uit. ‘Yankee and the brave’ is daarvan de eerste single, die zondagmiddag in première ging via Instagram. “Jump the street corona edition. A little something for all of you to hold you down in strange times”, aldus El-P. (Mattias)

Hayley Williams – Roses / Lotus / Violet / Iris

Hayley Williams brengt begin mei voor het eerst een soloplaat uit, nadat ze zeventien jaar lang de opvallende frontvrouw van Paramore was. Haar eerste nummers lieten al een heel ander geluid horen, en met haar nieuwste voorsmaakje scoort ze een strike bij hipsters dankzij het inlijven van de volledige Boygenius-drievuldigheid (Phoebe Bridgers, Julien Baker en Lucy Dacus). De vier stemmen vormen samen een geslaagd boeket. (Mattias)

Rimon – The morning

Niet luisteren als je verlangt naar iemand die je nu niet kan zien. (Michelle)

The Empire Line – Træt av lagen, træt av systembolaget

Lockdownfeestjes bezoeken raden we uiteraard af, maar in je eentje losgaan op de pompende technobeats van The Empire Line raden we ten zeerste aan. (Tobias)

MGMT – As you move through the world

Een nieuw album, een nieuwe sound; dat lijkt wel de mantra van MGMT. Deze b-side van ‘In the afternoon’ bevat geen enkel spoor van de catchy indierock van ‘Oracular spectacular’ of van de vlotte synthpop van ‘Congratulations’. In de plaats daarvan krijgen we rustige en sfeervolle ambient met een hoogtepunt dat voorbij is voor je het weet. (Eva S.)

Moaning – Stranger

Zopas verscheen Moanings tweede worp ‘Uneasy laughter’ – en dat is op z’n minst gezegd een wisselvallige bedoening geworden. We vinden er echter ook enkele postpunk-pareltjes op terug, vooral de nummers waar het tempo wat omlaag mocht, zoals deze ‘Stranger’. Galmende gitaren en een in chorus gedrenkte baslijn zorgen voor een onheilspellende sfeer, terwijl zanger Sean Solomon z’n nihilistische zang als gegoten zit en het geheel naar een hoger niveau duwt. (Martijn)

Feng Sauve – Maybe another time

Wij vermoeden dat Feng Sauve houdt van rustig wakker worden. De twee Amsterdammers mengen soulvolle stemmen met aaibare pop op het tempo van dat van een lome ochtend. Het nummer ‘Maybe another time’, eerste single van de aankomende Warping Youth EP, klinkt als een mannelijke Norah Jones met Khruangbingitaren. (Eva G)

Zebra Katz – Lick it n split (feat. Shygirl)

Zebra Katz’ nieuwe album ‘Less is moor’ draait vooral rond slepende, aardedonkere hiphop, maar op ‘Lick it n split’ mag het tempo een paar tandjes omhoog voor een waanzinnige banger. Op een stuiterende beat geven Zebra Katz en Shygirl het beste van zichzelf, zonder het donkere sfeertje te verwaarlozen. (Tobias)

Jpegmafia – Covered in money!

Eerder deze maand moesten we Peggy jammer genoeg missen wegens een tourafzeggen, maar met ‘Covered in money!’ weet de internetrapper de pijn toch enigszins te verlichten. De track is opgebouwd rond een skeletale beat die er toch in slaagt om vrij hard te gaan, om in de helft plots volledig om te slaan naar een dromerige sound. Nu maar hopen dat de hoestjes in het begin er niet op wijzen dat Jpegmafia en besmetting heeft opgelopen. (Tobias)

Mssingno – Caya

De mysterieuze koning van emotional grime-R&B Mssingno heeft nog eens laten horen door een trio singles op Bandcamp te zwieren. Onder hen bevindt zich het uitmuntende, emotioneel geladen ‘Caya’ dat eerder al zijn opwachting maakte in verschillende (radio-)mixtapes. Het grote aantal illegale Soundcloud- en Youtube-rips getiteld ‘Mssingno – Untitled (Caya) (Rinse FM 18/3 128kbps)’  (of iets in die trend) doet bovendien vermoeden dat niet alleen wij even blij zijn met deze uitstekende release. (Anton)

Nazar – Intercept

Hyperdubs nieuwe minder non-eurocentrische koers geleid door rising star Shannen SP culmineert na het debuut van Angel-Ho vorig jaar nu voor een tweede keer met Nazars ‘Guerilla’ lp waar de Britse Angolees met Belgische jeugdherinneringen op een brutale manier zijn banden met de Angolese burgeroorlog (Nazars vader was generaal in het UNITA-leger) in kaart brengt. Net als op andere nummers speelt ook ‘Intercept’ met de brute, lokale batida- & kuduro-percussie en razende tempos die het verscheurde land vol landmijnen en verse wonden trachten te beschrijven. (Anton)

Jasss – Turbo olé

De title van ‘Turbo olé’ doet ons een beetje gniffelen, maar de track zelf is bittere ernst. Jasss serveert ons acht minute aan ronduit epische tech trance waar we uit vreugde zelf bijna een turbo olé van gaan slaken. (Tobias)

Bladee & Ssaliva – Undergone

Vorig jaar mocht het Luikse Ssaliva nog openen voor Bladee in Trix, nu werkte hij samen met de koning van de melancholie aan een track. ‘Undergone’ is een heel ingetogen nummer met enorm sterke sfeerschepping waarop Bladee kan tonen dat hij zijn zangkunsten doorheen de jaren sterk verbeterd heeft. (Tobias)