Header image

Plonsjes: deze 6 nummers hebben wij op repeat staan

door Ewout Pollaris

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Yannick en Ewout je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Snail Mail – Ben Franklin
De maturiteit en opwindende instrumentatie die Lindsey Jordan in ‘Valentine’, de eerste single van haar aankomende album weet te leggen, wordt verlengt in deze tweede single. Hier mogen we, onder diezelfde bij momenten hazy instrumentatie, genieten van Jordan’s heesheid die soms in haar stem heerst. Minder rechttoe-rechtaan als z’n voorganger, maar het maakt ons des te benieuwder naar haar tweede. (Yannick)

Black Country, New Road – Chaos space marine
Het zeventallige collectief trok deze zomer naar Isle Of Wight. Om te herbronnen en daaruit een nieuwe plaat te maken. De band had namelijk alweer voldoende materiaal verzameld zo blijkt voor een tweede langspeler. Op hun debuutplaat durfde uitgesponnenheid soms al eens te primeren. Op deze eerste single van de tweede album is dat veel minder het geval. Het nummer doet gek genoeg vooral eigenlijk denken aan Arcade Fire ten tijde van ‘Reflektor’. Catastrofaal all over the place, met violen op kruissnelheid en gitaarlijnen die verloren lopen is dit weer een gigantisch aanstekelijke potpourri. (Yannick)

Young Thug – Love you more
Drie jaar geleden wist Young Thug zijn trap in synergie te brengen met de melige rock van Elton John op ‘High’. Op zijn recente langspeler ‘Punk’ weet hij dit huzarenstukje opnieuw te doen slagen. Met een prachtige slotverse van Gunna bevestigen de twee spitsbroeders dat ze het geniaalste trapduo zijn van het moment. (Ewout)

Pa Salieu – Bad (Ft. Aitch)

Geen keilende UK drill of deze nieuwste single van revelatie Pa Salieu. Heerlijke afroswing, de amalgamatie van genres die haar mosterd haalt uit grime, afrobeats, dancehall en meer. De man maakte vorig jaar met ‘Send them to Coventry’ één van de meest interessante hiphop-tapes van de afgelopen jaren komende uit de UK. Daarop bewees ie enigszins al z’n weg te kunnen met het boomende genre. Deze nieuwe single bevestigt dat nog maar eens.

Faye Webster – If you need to, keep time on me

Webster blikte onlangs enkele nummers in van haar laatste plaat ‘I know I’m funny haha’ in de New Yorkse Electric Lady Studios. Naast enigszins bewerkte versies van de plaat, vinden we evenwel een cover op de ep. De meerstemmigheid die het originele zo typeert laat de Amerikaanse hier vakkundig weg en eigenlijk komt het misschien in die context nog nét iets beter tot zijn recht. (Yannick)

Lotic – Always you

Het aankomende nieuwe album van Lotic draait volledig rond het thema water – het gegeven dat haar inspireerde haar alias ernaar te vernoemen. ‘Come to me’ en ‘Emergency’ waren twee singles waar vrijwel meeslepende elektronica het mantra bleek. Deze nieuwe single lijkt echter met een eb- en vloed-ritme te werken waarover lushe instrumentatie dan wel rijkelijke strijkers zijn gegoten. (Yannick)