Header image

Plonsjes: deze 6 nummers hebben wij op repeat staan

door Ewout Pollaris

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Yannick en Ewout je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Yaeji & OHHYUK – 29 / Year to year
De dj en producer dropt in de nasleep van haar ‘What we drew’ mixtape van vorige jaar niet één, maar twee nieuwe singles. In die mixtape liet de Amerikaanse zien wat ze allemaal in haar mars heeft en hoe ver ze hiphouse uit haar voegen kan laten barsten. Dat lijkt op dit tweeluik niet anders. Hoewel de songstructuren nog nooit zo conventioneel klonken, blinkt Yaeji wederom uit in haar drang om te innoveren. House moet op de tracks echter wat plaats ruimen voor meer tinten die richting alternatieve r&b en bass wijzen. (Yannick)

Mick Jenkins – Gucci tried to tell me
‘Gucci tried to tell me’ is één van de hoogtepunten van Mick Jenkins’ recente langspeler ‘Elephant in the room’. Het nummer heeft met zijn sterke baslijnen en rustige synths een unieke productie die de rapper alle vrijheid geeft om met zijn woorden te goochelen. (Ewout)

Kylie Minogue & Jessie Ware – Kiss of life
Afgelopen jaar trachtten Minogue en Ware al disco terug te brengen. De Australische heeft alweer een nieuwe plaat in de steigers liggen en dus leek Ware ook bijna een logische keuze om in de tracklisting op te duiken. De synergie van de twee spat er op deze single vanaf. (Yannick)

Shygirl – Cleo
‘Cleo’, de nieuwe single van Shygirl die geproduceerd is door Sega Bodega en Jakwob, begint met een opvallend symphonische intro. Pas na een minuut komt de drop waarna we Shygirl zich sierlijk horen amuseren op dit frisse dancepopnummer. (Ewout)

Sasami – The greatest
Nadat haar huisgenoot Hand Habits vorige week een nieuw album heeft uitgebracht, kan ook Sasami niet echt achter blijven. Volgend jaar in februari verschijnt haar tweede langspeler ‘Squeeze’ en daarvan krijgen we meteen twee nieuwe singles van te horen. Ze dropt namelijk al het met ruige gitaren beladen ‘Sorry entertainer’ een tijdje terug – een tour de force die we niet meteen hadden verwacht van de Amerikaanse. ‘Skin a rat’ gaat enigszins verder op dat elan. ‘The greatest’ is dan weer een pianoballad met groggy gitaren op de achtergrond waar we iets meer fan van zijn. (Yannick)

Geese – Exploding House

‘Exploding House’ – een song van debuut ‘Projector’ van newbies Geese – is een aanzwellende psychedelische reis waarvan je de gelaagdheid van het nummer nog niet ontdekt hebt na één luisterbeurt. Iets tussen dromen en paranoïde angsten. Iets tussen DIY-fun en donkere gitaarriffs.