Header image

Plonsjes: deze 9 nummers hebben wij op repeat staan

door Ewout Pollaris

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Daan, Ewout, Jonas VDAB, Tobias en Yannick hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Let’s Eat Grandma – Happy new year

Gelukkig nieuw jaar, dat 2022 ons jaar mag zijn! En laten we daarom meteen met de deur in huis vallen“, moeten Rosa Walton en Jenny Hollingworth waarschijnlijk gedacht hebben toen ze deze banger tussen de champagnekurken dropten. Het is alweer de derde single van het duo en slaagt er ook deze keer in om je compleet op te slorpen in hun catchy popwereld. (Yannick)

The Smile – You will never work in television again

Dat Thom Yorke niet op een (super)groep meer of minder kijkt, wisten we al, maar daar is nu eindelijk de eerste officiële single van ‘The Smile’. Dit project heeft als leden Thom York en Jonny Greenwood (Radiohead) en Tom Skinner (drummer Sons of Kemet). Aan de knoppen zit (uiteraard) Nigel Godrich. Driewerf hoera voor fans van het oudere werk van Radiohead, want gitaren zijn bij deze single nadrukkelijk aanwezig. (Jonas Vda)

Earl Sweatshirt – Titanic

Na het meer experimentele ‘Feet of clay’, is Earl Sweatshirt terug met zowaar bouncy hiphop. In de instrumental zitten echter nog genoeg eerie geluiden die meer dan doen uitkijken naar het volledige album, ‘SICK!’, dat vrijdag verschijnt. (Daan)

Father John Misty – Funny girl

Het zijn vier lange, droge jaren geweest voor FJM-fans. Er kwam prompt verandering in toen de man zijn Instagram terug tot leven wekte via het posten van cryptische filmpjes en film noir-achtige foto’s. Afgelopen week kwam dan éindelijk die allereerste single tevoorschijn waarbij we Josh Tillman uit prachtige vaatjes van orkestrale instrumentatie zien tappen. Met een show gepland waarbij Tillman zal optreden mét een orkest, kan deze song misschien de voorbode zijn van heel mooie en vooral filmische nieuwe plaat. (Yannick)

Chief Keef – Bitch where 

Chief Keef bewijst zichzelf met een uitstekend werkende productie vol coole hoornblazers en beats. (Ewout)

The Weeknd – Dawn FM

Voor ‘Dawn FM’ deed The Weeknd opnieuw beroep op Oneotrix Point Never, wat zeker naar meer smaakt. (Ewout)

FKA twigs – Tears in the club (feat. The Weeknd)

The Weeknd haalt onze plonsjes niet enkel met zijn eigen album ‘Dawn FM’, maar ook met zijn feature op het beroerende ‘Tears in the club’ van FKA twigs, een eerste voorsmaakje van haar mixtape ‘Caprisongs’ vrijdag het levenslicht ziet. Deze single doet haar naam alvast eer aan en is een perfect anthem om zwoel je heupen op te swingen terwijl je je traansluizen opent. Een sensuelere nicht van Robyns ‘Dancing on my own’. (Tobias)

Bad Gyal – Slim thick 

Een nieuwe single van Bad Gyal kan er nooit naast zitten, dat is bij ‘Slim thick’ dan ook helemaal niet het geval. (Yannick)

Mitski – Heating lightning 

Drie op drie voor Mitski en perfect op schema om een klasbak van een album volgend jaar uit te brengen. Hoewel de eerste twee singles meer rechttoe-rechtaan waren, weet de Amerikaanse evenwel hoe ze moet vertederen via een ballad. (Yannick)