Header image

Plonsjes februari: deze 18 nummers hebben wij op repeat staan

door Ewout Pollaris

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Aangezien de plonsjes eventjes hebben stil gelegen, is dit een extra lange lijst met alle plonzen van de maand februari. Deze lijst is opgesteld door Ismaël, Jonas Vda, Tobias en Ewout. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Lana Del Rey – A&W

Lana Del Rey toont wederom haar wijsheid op de bij momenten psychedelische ballade ‘A&W’ (Ewout).

The National – New order t-shirt

De tweede single vanop ‘First two pages of Frankenstein’ showcaset Matt Berninger zijn stem opnieuw uitstekend. Dat het vijftal uit Ohio ook niet vies is van wat hedendaagse popcultuurreferenties bewijzen ze opnieuw met ‘New order t-shirt’. (Jonas Vda)

Men I Trust – Ring of past

Men I Trust wist afgelopen jaren mijn hart serieus te veroveren. En ook nu doen ze dat opnieuw met het funky en gezapige ‘Ring of past’. (Jonas Vda)

Spinvis – Paradijs

Spinvis neemt je mee naar het ‘Paradijs’, met zijn nieuwe single, b-kant (of a-kant?) van het al even aanstekelijke ‘Lente ’22’. Swingend en poëtisch, zoals we Erik de Jong graag aan het werk horen.

Caroline Polachek – Pretty in possible

Eindelijk is die plaat van Polachek er. Bijna de helft van de nummers op ‘Desire, I want to turn into you’ was voordien al uitgebracht. Een van de ‘nieuwe’ nummers is ‘Pretty in possible’. De song lijkt op het eerste zicht wat simpel met het herhalende deuntje op de triphopachtige beat, maar groeit enorm sterk door de schijnbaar onmogelijke stembuigingen, de unieke melodieën en de subtiele productie van Danny L Harle. (Ismaël)

TDJ – Save me
Ook op haar nieuwe single toont TDJ zich de meester van de dromerige trance. ‘Save me’ is opnieuw een nummer dat geschreven werd om in de late/vroege uurtjes met gesloten ogen in een roze waas over de dansvloer te wiegen. (Tobias)

100 Gecs – Hollywood baby
Met ‘Hollywood baby’ leveren de Gecs een naar hun doen erg toegankelijk nummer af. Daarmee bedoelen we dat het relatief straightforward poppunk is geworden, met een van hun grootste en meest aanstekelijke refreintjes tot nu toe. Gelukkig zijn de gitaren weer naar de tering geproduceerd en werd de autotuneknop naar goede gewoonte weer volledig opengedraaid, zodat we nog steeds de handtekening van ons favoriete hyperpopduo herkennen. (Tobias)

Brian Eno – Making gardens out of silence in the uncanny valley

Voor crimineel goede ambient moet je nog steeds aan het adres van Brian Eno zijn. ‘Making gardens out of silence in the uncanny valley’ is even verontrustend en dromerig goed als de titel zelf. (Jonas Vda)

Jonatan Leandoer96 – Nightmare amusement park
Begin februari haalde Yung Lean zijn andere persona, Jonatan Leandoer96, nog eens vanonder het stof. Onder deze naam brengt hij vage singer-songwritermuziek, die niet mis zou staan in playlist met het recente werk van Lil Ugly Mane. Openingstrack ‘Nightmare amusemant park’ vanop zijn nieuwe album ‘Sugar world’ is een bevreemdende rockchanson die gerust op de soundtrack van een David Lynch-film zou kunnen staan. (Tobias)

Indigo de Souza – Younger & Dumber

Alleen al voor de gitaarsolo moet je deze nieuwe van Indigo de Souza beluisteren, een ode aan country-pop. (Ewout)

Ali Farka Touré – Cherie (ft. Oumou Sangaré)

De Malinese Oumou Sangaré houdt de herinnering aan haar landgenoot Ali Farka Touré springlevend met deze nog niet eerder gereleaste ‘Cherie’. Desert blues op z’n best. (Jonas Vda)

KARAVAN – MLA

Het Lokerse vijftal KARAVAN heeft met de ep ‘Trainwaving’ hun officiële debuut te pakken. Afsluiten doen ze ruim met ‘MLA’, een nummer dat zich ontplooit in meerdere post-rockpassages. Na een chaotisch hoogtepunt deint het nummer uit in een bevallige, dromerige outro.  (Ismaël)

Nykolaes & Daniël Paul – lonesome boy

Het Belgische opkomende collectief en label Toverberg heeft zijn eerste kindje uitgebracht, een split-ep van Nykolaes en Daniël Paul. Het meest rustgevende nummer uit de hoop is ‘lonesome boy’, een folknummer waarop de voorzichtige maar effectieve stem van Daniël Paul (die we kennen van het meer elektronische HOFFMAN) de hoofdrol speelt. (Ismaël)


Violent Magic Orchestra – Venom
Liefhebbers van Japanse herrie moeten zich dringend verdiepen in Violent Magic Orchestra, de samenwerking tussen avant-gardemetalgroep Vampillia en noisemeester Pete Swanson van Yellow Swans. Deze ‘Venom’ vormt alvast een prima introductie tot hun universum van black metal, techno, hardcore en een hoop andere dingetjes. (Tobias)

Daine – smb2l
Met wat vertraging loste Daine onlangs eindelijk hun nieuwe mixtape ‘Shapeless’, waarop hyperpop en emo op organische wijze samenkomen. Deze ‘smb2l’ – voluit: somebody to love – laat mooi horen waarom die twee stijlen zo mooi samenwerken. (Tobias)

HorsegiirL – Praise the farm
Denk even terug aan alle oude ringtonefiguurtjes à la Crazy Frog. Beeld je vervolgens in dat ze allemaal verslaafd zijn aan ketamine. (Tobias)

Caroline Polachek – Fly to you (feat. Grimes & Dido)
Hadden we ooit verwacht om Caroline Polachek, Grimes en Dido op dezelfde track te horen? Hadden we ooit verwacht om Dido samen met eender wie over een lichte drum-‘n-bass beat te horen? Tweemaal nee, en toch voelt elk aspect van ‘Fly to you’ als de logica zelve. (Tobias)

Overmono – Is u

Al even uit, maar nog altijd op repeat, deze banger van Overmono, vanop het aankomende debuutalbum ‘Good lies’. Draai je boxen open en gaan met die banaan. (Jonas Vda)