Header image

Plonsjes zomereditie: deze 20 nummers hadden wij deze zomer op repeat staan

door Ewout Pollaris

Sinds afgelopen vrijdag is aan de zomer definitief een einde gekomen. Naast de gekende festivals had dit seizoen ook verrassende releases in petto. Met het definitieve einde van de zomer bezorgen Ismaël, Tobias en Ewout je een overzicht van alle topnummers die de zomer ook weer dit jaar aan ons schonk.

 

Chat Pile – Grimace_smoking_weed.mp3
‘Grimace_smoking_weed.mp3’ klinkt als de songtitel van een of ander kolderiek internetprojectje. Laten we het erop houden dat het met de troosteloze noiserock van Chat Pile toch een enigszins andere richting uit gaat. Niet zeggen dat we je niet gewaarschuwd hebben. (Tobias)

PinkPantheress – Picture in my mind (feat. Sam Gellaitry)
PinkPantheress maakte vorig jaar furore door de manier waarop ze UK clubgenres als garage en drum&bass naar de TikTokgeneratie bracht. Op haar nieuwe single ‘Picture in my mind’ mogen de ritmes echter wat kalmer ten voordele van een zonnig nu-discogeluid. (Tobias)

Beyoncé – Virgo’s Groove

Met ‘Virgo’s Groove’ had Queen B dé zomerhit van 2022 beet. Onder een 70s disco sample, upbeat handgeklap en een aanstekelijke baslijn creëert ze een heerlijk heet en romantisch nummer. Ze wil knuffelen, gebruikt en uitgedaagd worden. En dat doet ze in het nummer met ons allemaal. (Ewout)

Lolahol – Lock&key
Lolahol is de dochter van Madonna. Op haar eigen debuutsingle Lock&key kiest ze echter niet voor het meest voor de hand liggende pad dat haar klaarstoomt om de troon van moederlief over te nemen. In plek daarvan brengt ze bezwerende artpop in het straatje van Eartheater. (Tobias)

More Eaze – Cold
Een vrije compositie met een pallet van bubblegumpop vormt ‘Cold’, een kleurrijk nieuw nummer van More Eaze. De Texaanse muzikante, die bekend staat om haar samenwerkingen met onder andere Claire Rousay, serveert met ‘Cold’ een voorproefje van haar nieuwe solo-album ‘Strawberry season’. Enkel voor zoetekauwen. (Ismaël)

Loraine James – Maybe if I (stay on it)
Met drie albums en een handvol ep’s mag de Londense Loraine James zich een vaste waarde noemen binnen de Britse experimentele elektronica. Als aankondiging van haar nieuwste langspeler dropte ze eerder deze zomer het nummer ‘Maybe if I (stay on it)’, dat uitblinkt in minimalisme. Buiten haar stem en een herhalende synthmelodie vinden we enkel haar typisch gefragmenteerde gebruik van drumsamples. Deze kwetsbare vertoning maakt ons benieuwd naar haar aankomende album ‘Building something beautiful for me’, dat volgens haar Bandcamppagina geïnspireerd is door het werk van de Amerikaanse muzikant Julius Eastman. (Ismaël)

Bladee – Drain story
Bladee blijft zijn geluid nieuwe richtingen in duwen en dropt een van de bevreemdendste nummers uit zijn carrières. Nieuwe fans zal hij hier ongetwijfeld niet mee winnen, maar wie bereid is mee te gaan in het experimentele verhaal van de cloudrapper heeft weer twee minuten intrigerende muziek om op te kauwen. (Tobias)

Björk – Atopos
“Wat gaat dat nu weer geven?” Dat moet zowat iedereens reactie geweest zijn toen Björk aankondigde dat haar nieuwe album ‘Fossora’ door gabber beïnvloed zou zijn. Gelukkig kregen we er niet veel later al een voorsmaakje van te horen in de vorm van ‘Atopos’, en het resultaat klinkt verrassend betoverend. De zware ritmes van DJ Kasimyn (van het Indonesische duo Gabber Modus Operandi) vormen een fijn contrast met de speelse basklarinetten en de immer betoverende stem van onze favoriete IJslandse. Alsof Sneeuwwitje staat te hakken in het toverbos. (Tobias)

Special Interest – Midnight Legend (Ft. Mykki Blanco)

‘Midnight Legend’ was deze zomer het perfecte nummer voor een afterparty in de vroege ochtend na een vermoeiend festival of rave. De plezierige rapvers van Mykki Bianco geeft het perfect weer: “High femme, bitches poppin/Y’all wanna dance, asses droppin”. En zo slaagde het nummer er zelfs in een teleurstellende zomeravond positief te maken. (Ewout)

Firoza – Cybergoth sleepover
Na haar vorige single ‘Bellen met de boys’ hebben we er bijna twee jaar op moeten wachten, maar Firoza heeft eindelijk nog eens een nummer met de wereld gedeeld. Op ‘Cybergoth sleepover’ laat ze horen dat ze haar gevoel voor hyperaanstekelijke Nederlandse hyperpop gelukkig nog niet verloren is. (Tobias)

DJ Sabrina The Teenage DJ – Part of me
Elke track van DJ Sabrina the Teenage DJ klinkt alsof ze het intronummer van een derderangs soapserie heeft omgezet in logge, dromerige house. Op ‘Part of me’ is dat niet anders, maar net als bij de beste telenovelles is die voorspelbaarheid net de kracht ervan. (Tobias)

G Jones – Operator
G Jones doet een moedige poging om de brostep van weleer in een fris jasje te steken, en het smeekt om onder epische ‘Call of duty’-montagevideos geplakt te worden. (Tobias)

Cryalot – Touch the sun
Kero Kero Bonito staat vooral bekend om extreem bubbelige, opbeurende popliedjes. Dat er achter die altijd goedgehumeurde muzikanten ook echte mensen schuilen, bewijst frontvrouw Sarah Bonito nu met hoor soloproject Cryalot. Ze ging namelijk doorheen een moeilijke periode en had een nieuwe uitlaatklep nodig om die donkere gevoelens een plek te kunnen geven. Haar heldere stem blijft overeind staan, maar de instrumentale omkadering is een pak neerslachtiger. (Tobias)

DJ Billybool – Som jag (feat. Bladee)
Herinner je je Basshunter nog, het Zweedse eurodanceproject achter klassiekers als ‘Boten Anna’ en ‘Dota’? Dat geluid geeft Thaiboy Digital een moderne update onder zijn DJ-alias DJ Billybool. Ja, er mag gejumpt worden. (Tobias)

Rico Nasty – Skullflower
Van agressieve trapmetal over klassieke boombap tot mierzoete hyperpop: Rico Nasty heeft er zowat haar shtick van gemaakt dat haar oeuvre alle kanten uitschiet. Op ‘Skullflower’, een van de fijnste nummers op haar recentste mixtape ‘Las ruinas’, voegt ze daar nog een streepje witch house-achtige horror aan toe. (Tobias)

Jane Remover – Royal blue walls
Vorig jaar zorgde Jane Remover met ‘Frailty’ voor een van de boeiendste debuten van het jaar, dankzij hun pakkende mix van industriële herrie en gevoelige emo. Een naamsverandering later keerde die terug met ‘Royal blue walls’, een grootse, dromerige single waarop die hun worstelingen met hun genderidentiteit op treffende manier verwoordt. (Tobias)

Alice Longyu Gao – Believe the hype (feat. Oli Sykes)
Hyperpop is een van de hipste genres van de laatste paar jaar. Nu-metal is aan een heuse comeback bezig. Wat krijg je als je die twee combineert? Om Alice Longyu Gao op haar single met Bring Me the Horizon-frontman Oli Sykes te citeren: “You are listening to the future of music”. (Tobias)

Safety Trance – El alma que te trajo (feat. Arca)
De afgelopen jaren hoorden we Arca al vaker experimenteren met reggaeton en latin pop. In combinatie met het mysterieuze project Safety Trance voegt ze nu een nieuwe, verschroeiende pagina aan dat hoofstuk toe. ‘El alma que te trajo’ is venijnige reggaeten die de gewoonlijke zwoelheid van het genre inruilt voor industriële kilte. (Tobias)

Weyes Blood – It’s Not Just Me, It’s Everybody

De zomer was nog niet volledig voorbij toen Weyes Blood haar nieuwe album voor het najaar al teasde. Leadsingle ‘It’s Not Just Me, It’s Everybody’ mijmerde alvast onder zoete pianoakkoorden wat er gebeurt in een samenleving die vergeet hoe je iemand met zorg moet behandelen.

Ascendant Vierge – Au top
Niet dat ze zoveel concurrentie hebben, maar Mathilde Fernandez en Paul Seul blijven de leukste operagabberpop van het moment maken. Op hun recentste single ‘Au top’ gooien ze nog een vleugje psytrance in de mix om het feest compleet te maken. (Tobias)