Bota expo: Stephan Vanfleteren. MMXIV – Les Diables / De Duivels

door Bart Somers

Zowat elke Indiestyle-lezer kent de Botanique dankzij de erg uitgebreide en vooruitstrevende muziekprogrammering. Misschien ging je tijdens Les Nuits ook al wel eens naar een concert in het Museum, dat voor de gelegenheid wordt omgedoopt tot Grand Salon de Concert. Wist je dat Bota eigenlijk een echt Cultureel Centrum is, en niet louter een concertzaal, en dat je er zowat jaar in jaar uit tentoonstellingen kunt bezoeken?

Vanaf morgen kun je naar ‘Stephan Vanfleteren. MMXIV – Les Diables / De Duivels’. Deze middag woonden we een persconferentie bij, waar onder meer Pierre Kompany, de vader van Vincent, en Stephan Vanfleteren zelf het woord kregen. De fotograaf vertelde alvast dat de kracht van de Rode Duivels ligt in de eenheid van de kern. Er zijn geen kliekjes, blank en zwart respecteren elkaar en vormen een hechte groep die aan hetzelfde zeel trekt. Vader Kompany merkte dan weer op dat Vanfleteren, door resoluut voor zwart-wit te kiezen, het verschil tussen de huidskleuren in deze expo nog meer neutraliseerde. Op de vraag “waarom enkel de spelers op de foto staan en bondscoach Marc Wilmots niet” luidde het ludieke antwoord dat “de man waarschijnlijk niet meer in dezelfde fysieke conditie verkeert als de voetballers, en daarom liever niet in ontblote torso voor de camera plaatsnam”.

Over ‘Stephan Vanfleteren. MMXIV – Les Diables / De Duivels’ schrijft Botanique zelf:

“Ver van de razernij van de stadia en de matches, de trainingsvelden en de kleedkamers, of de geur van bier en hamburgers, schetst Stephan Vanfleteren het portret van de 26 spelers van onze nationale voetbalploeg.

Met deze reeks in zwart-wit waarin hun halfnaakte atletische lichamen heroïsche poses aannemen, huldigt de beroemde fotograaf de nieuwe goden van het stadion, maar tevens, via het bonte karakter van de ploeg, de complexe mix die België is.

Benteke---Debruyne©-Stephan-Vanfleteren

(Deze en alle andere foto’s in dit artikel: ©-Stephan-Vanfleteren)

Terwijl de wereldbeker met rasse schreden nadert, is alle hoop gericht op de Rode Duivels, die verheven zijn tot de rang van nationaal symbool. Stephan Vanfleteren vereeuwigt elk van hen in die sfeer van koortsachtige spanning en opwinding en verheft hen tot echte iconen met behulp van een sober decor.

Voor deze tentoonstelling portretteert het oog van de fotograaf de spelers in al hun kracht. Hij laat deze belichamingen van beproefde viriliteit rechtstreeks afstammen van de gladiatoren uit de oudheid. Zonder echter de meer kwetsbare, zachte en engelachtige delen van hun persoonlijkheid achterwege te laten.

Stephan Vanfleteren is medewerker van talloze Belgische en buitenlandse kranten en tijdschriften. Naast zijn eigen projecten verwezenlijkt hij langdurige reportages en portretten in zwart-wit waarmee hij internationale erkenning kreeg. Hij exposeerde al in het Museum in 2009 voor de tentoonstelling Belgicum, en de Botanique is verheugd het nieuwe project van een van onze grootste fotografen te mogen verwelkomen.

De tentoonstelling wordt begeleid door bijzonder fraai tweetalig werk van 136 pagina’s in zwart-wit, uitgegeven door Uitgeverij Hannibal.”

Bezoek www.botanique.be voor meer info over deze en andere tentoonstellingen in de Brusselse zaal.