Getest: Sennheiser MOMENTUM On-Ear hoofdtelefoon

door Yanni Ratajczyk

Als liefhebber een uitgebreide muziekcollectie in je bezit hebben is één ding, je wilt natuurlijk ook kwaliteitsvol kunnen luisteren naar je plaatjesverzameling. Omdat de juiste hoofdtelefoon zeer belangrijk is, testte Indiestyle het nieuwste model van Sennheiser.

We vermoeden dat deze fabrikant je wel bekend is: ze zijn al bijna een halve eeuw een Duitse producent van hooftelefoons en andere elektronica. Ook wij hadden al ervaring met Sennheiser-producten, maar dan ging het om de zogenaamde over-ear-modellen die je een volledige bedekking van de oorschelp garanderen. Dit model daarentegen is een on-ear: een hoofdtelefoon die je oren niet helemaal afzondert van de buitenwereld en zo ook een pak lichter en compacter is.

Wanneer je hem voor het eerst uit de doos haalt, merk je dat de makers heel wat tijd in het design hebben gestoken. Eerst en vooral kan je al kiezen uit heel wat verschillende  kleuren, wij hebben gekozen voor de olijfgroene variant. Het instrument is fijn en licht, maar doet je niet twijfelen aan de stevigheid wanneer je de roestvrijstalen boog ziet. De oorkussentjes zitten zeer zacht (wat soms al eens tegenvalt bij over-ears) en zorgen ervoor dat je geruime tijd kan vertoeven met de MOMENTUM. Bovendien kan je hem netjes opbergen in de stoffen hoes die er standaard bij zit. Wie deze Sennheiser in huis haalt, krijgt er twee kabeltjes bij. Een gewoon, dat je langs beide kanten kan inpluggen en eentje met een iRemote, die je onder andere toelaat het volume van je muziek extern te wijzigen als je een product van Apple gebruikt. Dit is best wel handig, en zeker niet aanwezig bij het merendeel van hoofdtelefoons.

Uiteraard is het belangrijkste gegeven van dit product de klank. Om uitgebreid te testen zorgden we ervoor dat we verschillende soorten muziek beluisterden op verscheidene plaatsen. Wat ons vanaf het begin heel hard opviel aan de sound is dat de MOMENTUM On-Ear bassen mooi laat uitkomen, al worden de hoge tonen uiteraard ook mooi weergegeven.  Aangezien we het hebben over een On-Ear-model moeten we ook zeggen dat de hoofdtelefoon niet overal geschikt is. Op plaatsen met veel lawaai lijkt het rumoer van buitenaf steeds te winnen. Op zo’n moment zijn het inderdaad de goed uitgeselecteerde bassen die overblijven, en blijft de rest van het geluid een beetje achter.

Je zou kunnen zeggen dat dit jammer is, maar ook dat je dit zou moeten weten wanneer je kiest voor een On-Ear. Dit hoeft niet alleen nadelen te behelzen: als hoofdtelefoon voor op de fiets lijkt deze zeer geslaagd. Ze sluit je niet volledig af van het rondrijdende verkeer en desgewenst kan je het volume nog aanpassen met de iRemote. Ook moeten we nog even benadrukken dat je op stille plaatsen wel echt heel mooi geluid krijgt voorgeschoteld.

Op de website van Sennheiser kan je het bovengenoemde model kopen voor € 199. Het uitgewerkte design heeft hier volgens ons zeker iets mee te maken. Dit is best een hoog bedrag, maar wel correct als je deze MOMENTUM om de juiste redenen kiest.

Getest via UPR

Website Sennheiser