North West Walls, permanente kunst in het Festivalpark van Rock Werchter

door Bart Somers

In het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Rock Werchter, dat op 16 april 2012 werd goedgekeurd, is de aanleg van een landschapspark voorzien. De eerste fase hiervan wordt dit jaar gerealiseerd.

Rock Werchter zegt hierover: “Het festivalterrein wordt groter en comfortabeler. De capaciteit blijft quasi ongewijzigd. De festivalganger zal dus meer dan ooit in de beste omstandigheden kunnen genieten in Werchter. Naast de beste muziek en een dito festivalbeleving is er in het Festivalpark ook plaats voor kunst. Dat is niet nieuw. Rock Werchter heeft al bewezen dat kunst op een festival kan en werkt. Met North West Walls krijgt het festival er een kunstbeleving bij. Het is een artistiek project met ambitie. North West Walls wordt een landschapsbaken dat ook buiten de festivalperiode te bewonderen zal zijn. Het is een installatie van permanente aard. En toch ook niet. Want North West Walls zal er elk jaar anders gaan uitzien. Arne Quinze is curator van North West Walls. Onder zijn auspiciën zullen vijf street art-kunstenaars de walls tot leven brengen.

Kunst en Rock Werchter. Het festival kan reeds mooie geloofsbrieven presenteren. Met de polsbandjesactie van AmuseeVous stuurde Rock Werchter de festivalgangers gratis naar tientallen musea in België en Nederland. Het festival tekende ook voor de medeorganisatie van een toptentoonstelling in de Brusselse Bozar. “It’s Not Only Rock ’n’ Roll, Baby!” was de niet te missen zomertentoonstelling aldaar in 2008. En ook voor tijdelijke kunst is er op de wei al vaker plaats geweest. De aanwezigheid van “BikiniBar” van Atelier van Lieshout en “A Rose by any other Name”, de roze tank, van Kendell Geers gingen niet onopgemerkt voorbij.

Het Festivalpark is vanaf dit jaar groter en dat opent nieuwe perspectieven. Er wordt geïnvesteerd in extra comfort en beleving voor de festivalganger. Het bijgewonnen stuk festivalterrein, in het noordwesten gelegen, leent zich niet als locatie voor een bijkomend podium. Onder andere meer catering en verwennerij allerhande krijgen er hun plaats. Centraal staat North West Walls, een permanente kunstinstallatie. Internationaal gerenommeerd kunstenaar Arne Quinze tekende een architectonische constructie van gestapelde zeecontainers. De containerconstructies zullen het canvas -de walls- worden voor het werk van street artists. Arne Quinze begeleidt het project tevens als curator.

Rock Werchter en Arne Quinze broeden al een 2-tal jaar op een artistieke samenwerking. De uitbreiding van het terrein maakt dat de plannen eindelijk realiteit worden. Arne Quinze bedacht in eerste instantie de constructie voor North West Walls, een ongewone, indrukwekkende constellatie van zeecontainers. Arne kiest ervoor geen eigen werk te presenteren in Werchter. Hij zal echter wel als curator van North West Walls aantreden. Hij nodigt street art-kunstenaars uit om aan het werk te gaan op het canvas dat hij bedacht. Elk jaar zullen nieuwe werken North West Walls sieren.

Curator Arne Quinze wil met North West Walls het publiek een inzicht geven in de wereld van street art. Tegenwoordig siert prachtige street art de steden. Vaak zijn het kunstwerken van topniveau. Anno 2014 draaien street artists mee in het internationale kunstcircuit en vinden ze hun weg naar de meest prestigieuze galerijen. Hun kunst blijft echter steeds -letterlijk en figuurlijk- toegankelijk voor een breed publiek. Voor deze eerste editie van North West Walls is Arne Quinze op zoek gegaan naar een zo breed mogelijke verscheidenheid. Van het zeer klassieke graffitiwerk met lettercomposities tot een meer surrealistische hedendaagse benadering. Elk van de vijf uitgenodigde artiesten behoort tot de absolute wereldtop en heeft een eigen stijl en gerespecteerde techniek. North West Walls zal dit jaar het canvas zijn voor werk van Jenzie (B), Defo (B), Pichi & Avo (ESP), Martin Ron (ARG) en ROA (B)”.

Website Rock Werchter