Discovery: Mallrat

door Thomas Konings

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Mallrat.

Vandaag wil ik jullie voorstellen aan Mallrat, een zestienjarig Australisch meisje met meer swagger dan de verzamelde hiphopelite. Da’s misschien overdreven, maar je kan niet ontkennen dat deze internetsensatie fucking stoer is. Met ‘Uninvited’ heeft ze pas haar debuut-ep uitgebracht en ik kan jullie enkel aanraden die eens te checken, of toch zeker het titelnummer. “I just need someone to sit beside in silence” klinkt het ‘Inside voices’, wat mij betreft is Mallrat net zo leuk omdat ze als een puberende flapuit klinkt.

Deze artieste heeft een artistiek gat in de markt gevonden met een combinatie van blije dancebeats en unieke vocals. Die houden het midden tussen verveelde zang en droeve rap, waardoor het gevoel van de liedjes altijd dubbel is. Ik interpreteer het graag met een knipoog, omdat Mallrats stijl meestal eerder als een pose overkomt. Dat merk je misschien het meest in de repetitieve, opvallende oneliners waar de songs rond opgebouwd zijn. Hoogtepunten zijn “I didn’t even wanna die once this week, and when you’re around I feel less of a freak” in ‘For real’, “Glasses glasses, everyone around you wears the same sunglasses” in ‘Sunglasses’ en “A laugh is extra empty when a glass is empty too” in het extreem aanstekelijke titelnummer.

Ze verraden allemaal herkenbare tienergevoelens en het leuke hier is dat ze voor een keer niet op een akoestische gitaar met overdreven serieux gebracht worden, maar met gevoel voor humor, taal en een zelfzekere attitude. Om eerlijk te zijn is Mallrat ook echt niet helemaal zoals de anderen, ze heeft immers meer talent en visie dan 99% van haar leeftijdsgenoten (en medemensen).