Lijstjestijd: 2014 voor Iris Wyckmans

door Iris Wyckmans

Moodoïd

Iris Wyckmans was wel tevreden met onze top 2 van de albumlijst, althans, dat is wat wij durven vermoeden bij het zien van haar lijstje.

December, de tijd om lijstjes in alle soorten, vormen en kleuren op te stellen. Alhoewel ik liever ver weg blijf van dat hele gebeuren, niet enkel omdat ik het aartsmoeilijk vind om er eentje op te stellen, maar ook omdat de uitdrukking “kill your darlings” nooit beter op zijn plaats was, volgde ik braaf mijn orders op en stelde ik mijn top tien samen. Ik moet eerlijk zijn, live optredens van bepaalde artiesten meemaken heeft deze top onwaarschijnlijk beïnvloed. Het is onvermijdelijk om het album van Damon Albarn niet nog meer te gaan appreciëren na omvergeblazen te worden tijdens zijn fenomenale passage op Rock Werchter of The War On Drugs te linken aan het euforische – zeg maar extatische – gevoel dat ze teweegbrachten op Pukkelpop of in de Ancienne Belgique. Maar natuurlijk zijn voor mij de onderstaande lp’s stuk voor stuk pareltjes die voor eeuwig een plaatsje hebben veroverd in de muzikale kamer van mijn hart.

1. The War On Drugs – Lost in the dream

Met de kracht van een orkaan en het aangename gevoel van een briesje waait deze muziek om je heen. Telkens weer laat ik me oplossen en verdwijnen in dit fenomenale album.

2. FKA twigs – LP1

FKA twigs is een terechte nummer één in onze eindlijst. Haar vernieuwende en grensoverschrijdende geluid was iets waar ik al lang naar snakte zonder dit goed en wel te beseffen. ‘LP1’ is zo’n album dat de komende jaren het muzikale toneel ongetwijfeld sterk zal beïnvloeden.

3. Moodoïd – Le monde MÖÖ (foto)

Het debuutalbum van Moodoïd is een psychedelische reis door het imaginaire land ‘Le monde MÖÖ’, waar een oosters briesje blaast en het glitters regent. Bedwelmende golven van mysterieuze klanken en frisse Franstalige zang komen op je af en blijven als een wolk rond je hoofd hangen.

4. Caribou – Our love

Caribou pakt niet uit met eindeloos beukende beats en bassen, maar siert in zijn heerlijke eenvoud, namelijk met nummers die bestaan uit duidelijke lagen zonder overdadig te worden, maar er wel in slagen een samenhangend en meeslepend geheel te vormen. Maar laten we ook allemaal even stilstaan bij het pareltje van een albumhoes.

5. Alvvays – Alvvays

‘Alvvays’ is prachtig in zijn lichte eenvoud. De plaat klinkt dromerig, luchtig en zomers. Iets waar je bij elke luisterbeurt gewoon bij moet glimlachen.

6. Mac Demarco – Salad Days

Al mag de gedachte achter deze plaat iets minder onbezonnen zijn dan zijn vorige werk, Mac Demarco klinkt nog steeds heerlijk nonchalant, rommelig en speels.

7. A Winged Victory For The Sullen – Atomos

‘Atomos’ drukt als een stenen hand op je longen en neemt al je adem weg. Moest de uitdrukking niet onlosmakelijk verbonden worden met bepaalde stevige rockgenres kleefde ik persoonlijk op elke hoes een sticker met de tekst ‘play it loud’.

8. Lana Del rey – Ultraviolence

Dé perfecte plaat om te beluisteren op een de avond van een bloedhete zomerdag waarbij de warmte nog steeds blijft zinderen in de lucht en de zon zachtjes ondergaat.

9. Sam Amidon – Lilly-O

Beste Sam Amidon, ik ben verliefd op je stem, verslaafd aan je gitaar en banjo en geïntrigeerd door je nieuwe album. Kom alsjeblieft elke week naar België om ons te vertellen over je vriendschappen met Bruno Mars.

10. Warpaint – Warpaint

‘Warpaint’ is van de hoogste wolk naar beneden vallen maar nooit de aarde raken. Het is de elektrisch geladen onheilspellende warme lucht vlak voor een zomers onweer. Het is zo fragiel als zonnestralen die door de wolken breken en zo sterk als kristal, of beter: als diamant.

Deze albums mogen hier ook niet ontbreken:

Damon Albarn – Everyday Robots
St. Vincent – St. Vincent
MØ – No mythologies to follow
Temples – Sun structures
Yuko – Long sleeves cause accidents
Strand – Strand
Gum – Delorean Highway