Lijstjestijd: 2014 voor Sven Volckerijck

door Thomas Konings

yuko 2014

Sven Volckerijck is van alle markten thuis, dat merk je wel aan onderstaand lijstje.

1. Aphex Twin – Syro
het beste bewijs dat knutselen met geluiden tot een prachtresultaat kan leiden, leverde Aphex Twin, die eindelijk nog eens een album uitbracht en daarmee de concurrentie lichtjaren achter zich laat.

2. Shabazz Palaces – Lese Majesty
Avontuurlijke hiphop uit Seattle die boven het genre uitstijgt en daarmee één van de grootste ontdekkingen vormde voor mij dit jaar.

3. Swans – To be kind
Na ‘The seer’ leverden Swans dit jaar alweer een verzengend, verschroeiend album af, waarmee ze zich stilaan kronen tot de beste band van de laatste jaren.

4. Royal blood – Royal Blood
The White Stripes zijn niet meer en The Black Keys lijken hun hoogtepunt achter de rug te hebben, maar gelukkig is er deze band die gitaren weer laten schuren zoals het hoort.

5. Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra – Fuck off get free we pour light on everything
Voor dit soort post-rock hebben we een hand en een oor veil (niet letterlijk natuurlijk). In Diksmuide zag ik hen live bewijzen dat de franjes overbodig zijn als je muziek er staat als een huis.

6. Strand of Oaks – Heal
Strand Of Oaks had blijkbaar de hulp nodig van J. Mascis om het potentieel dat al in vorige albums te horen was, tot volle wasdom te laten komen. En zelden zag ik een dankbaarder artiest dan deze man bij zijn passage in Trix.

7. Einstürzende Neubauten – Lament
Speciaal voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog gingen Blixa Bargeld en de zijnen op zoek naar invalshoeken die ze muzikaal konden verwerken. De livepremière van hun album gaven ze toepasselijk in de Westhoek.

8. Yuko – Long sleeves cause accidents (foto)
Zonder meer de beste Belgische release van dit jaar.

9. V.A. – Music for undays
het staalkaartje dat Unday Records begin dit jaar afleverde van hun catalogus bewijst dat dit Gents platenlabel bewust kiest voor kwaliteit boven kwantiteit, en toen moesten ze dit jaar nog nieuwe albums van Yuko (mijn nummer 8 in deze lijst), Dans Dans, Het Zesde Metaal,… uitbrengen, ook stuk voor stuk pareltjes.

10. Afghan Whigs – Do to the beast
Greg Dulli bewees dat zijn band er weer staat, met een mooie synthese van waar de band vroeger al voor stond en wat ze tegenwoordig aan muzikale invloeden hebben verwerkt.

Volg Sven ook op Twitter