Header image

Plonsjes: deze 17 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Jonas, Michelle en Tobias je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

ENNY – Nu normal (ft. Baker Aaron)

The vibes are wine bottles, little shuffles and a couple friends. Als je je ogen sluit kan je het je zo gemakkelijk voorstellen dat je het nieuwe normaal even vergeet. Hallo eindejaarslijstmateriaal. (Michelle)

Lava La Rue – Lift you up (ft. Karma Kid)

Op 5 maart is het weer van Bandcamp Friday en ik kan warm aanbevelen om Lava La Rues ep ‘Butter-fly’ te bestellen. De piepjonge Londense artieste verbetert exponentieel met elke release en verdient elke aanmoediging om dat vooral verder te blijven doen. (Michelle)

 slowthai – Needle in the hay

Slowthais pas gereleasde ‘Tyron’ verdient zeker en vast een luisterbeurt. Zijn cover van Elliott Smiths ‘Needle in the hay’ evenzeer. (Jonas Vda)

Tash Sultana – Beyond the pine 

In 2017 stond ik in een druk gevulde tent verbijsterd naar Tash Sultana te kijken toen naast mij iemand zei: “je zou voor minder een feminist worden”. Die stond alleen met hun 36 instrumenten en loop machine op het podium en het klonk alsof er een enorme band mee was. Op hun nieuwe album zijn er zowel de ingetogen momenten als de melige en filmische ondertonen en climaxen die we zo graag horen. ‘Beyond the pine’ is een zachtaardig nummer dat doet dromen over versoepelingen en spontane roadtripjes. (Michelle)

Black Dresses – PEACESIGN​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​! 

Officieel ging Black Dresses vorig jaar uit elkaar, maar het duo heeft beslist om muziek te blijven uitbrengen ondanks dat ze eigenlijk niet meer bestaan. Geen idee hoe dat precies werkt, maar het nieuwe ‘Forever in your heart’ maakt ons alvast blij dat we muziek blijven krijgen. “Can we make something beautiful with no hope?” vragen de dames op de razende opener ‘PEACESIGN​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!​!’. Wat ons betreft is dat alvast gelukt. (Tobias)

Vegyn – I see you sometimes (ft. Jeshi)

Vegyn is een van de meest boeiende artiesten van het moment. Change my mind. (Michelle)

Greentea Peng – Nah it ain’t the same

Greentea Peng had de BBC Sound Of 2021 moeten zijn. There, I said it. Daar zal haar debuutalbum deze zomer hoogstwaarschijnlijk het bewijs van zijn. (Michelle)

Noname – Rainforest

Noname voegt daad bij woord door geen merch te verkopen. De activiste draagt haar anti-kapitalistische badge met trots en benadrukt dat met haar muziek en wat ze daarnaast doet. Je kan wel haar boekenclub steunen die boeken geeft aan gevangenen. (Michelle)

Mahalia & Rico Nasty – Jealous

De zachtheid van Mahalia en de directheid van Rico Nasty is de combinatie waarvan je niet wist dat je ze nodig had. (Michelle)

Katy Kirby – Secret language

Ik kan mijn vinger niet leggen op wat het precies is dat Katy Kirby fris doet klinken. Haar album ‘Cool dry place’ bewaar je best op een plaats waar je er gemakkelijk aan kan. Kapotgebruikte formules doen werken is je bewondering waard. (Michelle)

Bright Eyes – Flirted with you all my life

Bright Eyes neemt Vic Chesnutt onder handen. Bright Eyes doet dat met veel gevoel. Tranen laten optioneel. (Jonas Vda). 

Lost Girls & Jenny Hval – Menneskekollektivet

Telkens als ik Jenny Hval haar naam zie passeren, denk ik aan de man die in het STUK naar haar show ging kijken met een t-shirt van Rihanna. (Michelle)

Kaytranada – Caution

Heeft Kaytranada ooit al iets slecht gemaakt? (Michelle)

Caterina Barbieri – Fantas for saxophone and voice (ft. Bendik Giske)

Caterina creëerde buzz in het alternatieve muziekveld met haar ‘Ecstatic computation’ in 2019. Deze samenwerking met saxofonist Bendik Giske – die in 2019 op BRDCST te zien was – is een aangenaam zijspoortje. (Michelle)

Shura & Rosie Lowe – Obsession

Shura nam Rosie Lowe in 2019 nog mee als voorprogramma naar de Botanique. ‘Obsession’ houdt de blauwe liefdevolle gloed van haar queer utopie nog even aan.  Ik zou mijn linker pink afgeven om vanavond naar een show van Shura te gaan. (Michelle)

Balming Tiger – Just fun!

Zie titel. (Michelle)

Chelou – Sugarloaf mountain

Don’t do drugs kids. Maar als je het toch doet: hier is een soundtrack. (Michelle)