15 concerttips voor een megalomaan mei

door Mattias Goossens

Net voordat het zomerfestivalseizoen officieel op gang getrapt wordt, kan je in de muziekclubs terecht voor heel wat albumvoorstellingen en intieme showcases. Uit het gigantische aanbod aan shows pikten wij er deze vijftien nog niet uitverkochte concerten uit. Je kan voor sommige shows zelfs duotickets winnen, daarvoor hoef je enkel een overtuigende motivatiemail te sturen naar info@indiestyle.be met vermelding van het concert naar keuze.

03.05 Grouper (Magdalenakerk)

Na onder meer Mount Eerie en Angel Olsen mag nu ook Grouper een West-Vlaamse kerk met haar werk komen opluisteren. De Brugse Sint-Magdalenakerk zal ongetwijfeld een mal zijn die Liz Harris’ muziek als gegoten zit, want op het ep’tje ‘Paradise valley’ en het pas verschenen ‘Grid of points’ klinken haar galmende composities weidser dan ooit tevoren. Wie zich donderdagavond naast het vijvertje van Sint-Magdalena wil nestelen en deel wil uitmaken van dit unieke concert, rept zich best zo snel mogelijk naar de site van Cactus. (Stan)

05.05 Metz (De Zwerver)

Een dag nadat de Candadese punkformatie Metz de Botanique verbouwen, staat de groep in Leffinge. Als de energieke liveshow van het trio nog niet genoeg is om je te overhalen, dan zijn de voorprogramma’s dat misschien wel. Naast Amerikaanse postpunk-belofte Moaning staan immers ook LA Jungle, Teen Creeps en Budget Trash op het programma. Voor deze show mogen we drie duotickets weggeven. (Mattias)

08.05 Tropic Of Cancer (Beursschouwburg)

De Kreeftskeerkring loopt deze avond even door Brussel, want Tropic Of Cancer verzoent er uitgebluste ravers en melancholische shoegazers met haar uitgepuurde electronica. (Mattias)

Pavlove door Mattias Goossens

09.05 Pavlove + Vito (Charlatan)

Pavlove timmert al een tijdje aan de doorbraak, en bij elke hammerslag kunnen ze rekenen op steeds meer kwijlende reacties. Geen idee of de show in de Charlatan een wetenschappelijk verantwoord experiment wordt, dan wel een geconditioneerd liefdevol offensief. Vorig jaar kroonden we de band nog tot onze Vi.be van de maand, benieuwd welke vooruitgang ze sindsdien geboekt hebben. Voorprogramma Vito sluit naadloos aan op die toegankelijke en tegelijkertijd speels avontuurlijke sound én speelt bovendien een thuismatch. Voor deze show mogen we twee duotickets weggeven. (Mattias)

10.05 Psych Over 9000 (Charlatan, Trefpunt, Kinky Star)

Je houdt van garagerock, psychpop, shoegaze en/of postpunk en zowat alles daartussenin, en hebt 10 mei nog niets gepland? Markeer dan nú Psych Over 9000 in die agenda, dé hoogdag binnen de scene. Na een uitverkochte editie vorig jaar poten Purple Panda, Democrazy, Charlatan, Kinky Star, Trefpunt en MCLX weer hun gebundelde krachten neer rond het Gentse Sint-Jacobs. Komen onder meer psychedelica-meter de hoogte in jagen: White Hills, Jacuzzi Boys, Ulrika Spacek, BOYTOY en Bed Rugs. (Gilles)

Willem Ardui door Sanne Gommers

11.05 Willem Ardui (Trix)

Eertijds bekend als de helft van Blackwave. is Willem Ardui sinds kort ook gewoon bekend van zichzelf. Waar de uitgelaten, groovy hiphop van blackwave. de soundtrack is voor het feest ‘s avonds, is Arduis melancholische muziek die voor de nachtelijke tocht huiswaarts. De fluisterpoëzie van ‘Morse’ en ‘Beziel me’ kregen we al te horen, in de Trix Bar komen we te weten wat voor moois Ardui nog meer in petto heeft. Voor deze show mogen we twee duotickets weggeven. (Stan)

11.05 Hot Sjot Pop Fest (Het Bos)

Concertorganisator Hotsjumenas is al bijna vier jaar één van de belangrijkste en boeiendste spelers binnen de Antwerpse concertwereld. Ze haalden al verschillende grootheden en frisse namen uit punk, garage en rock naar de stad, en zetten halverwege mei voor de derde keer Het Bos op stelten met hun eigen bescheiden festivalletje. Een internationale affiche met bovenaan Vaguess, maar ook een soloshow van vaste klant King Dick en bijdragen van onder meer The Glücks en The Tubs. We mogen twee duotickets weggeven voor het festival. (Mattias)

15.05 Goat Girl (AB)

Eind 2016 pakte het Londense Goat Girl uit met de dubbele debuutsingle ‘Country sleaze / Scum’. Het tweede nummer viel naast de muziek ook op door de clip vol volwassenen die eten als baby’s. Momenteel smullen we van het eerste album van de “geitenmeid”. Wie dweept met speelse gitaren en teksten met inhoud rept zich op 15 mei naar de Ancienne Belgique. (Bart)

Poppel door Imke Van Steenkiste

17.05 Statue + Poppel (Charlatan)

Het Hasseltse Statue bracht in maart album nummer drie uit. De plaat kreeg de naam van Kasper De Sutter van El Yunque, die de techniek verzorgde. De titel is dan wel een knipoog naar El Yunque, in Statue spelen muzikanten van andere nationale ondergrondse bands The Guru Guru en DVKES. Ook al flirt ‘Kasper’ met bijna alle mogelijke prefixsamenstellingen van klassieke rock, postrock, kraut- en math- lopen op de kop. Eveneens uit het oosten van ons land vult Poppel het voorprogramma met – zoals ze het zelf noemen – lo-fi-janglegaze. Het debuut ‘Hit it’ van de Kempenaren is echter iets te lo-fi om effectief hits te scoren. Voor deze show mogen we twee duotickets weggeven. (Milena)

23.05 Snail Mail (Botanique)

Vergeet de girl squads van Adele met J-Law en Emma Stone of Taylor Swift, Lena Dunham en Cara Delevingne. Snail Mail zou het samen met dicht bevriende bands Japanese Breakfast, Hand Habits en Jay Som gemakkelijk kunnen halen van voorgaande. Hoewel ze artistiek gezien veel gemeen hebben, ligt bij Snail Mail de nadruk het hardst op haar kraakheldere stem. Wij kijken alvast uit naar het debuut dat 8 juni uitkomt, en later deze zomer verzorgt ze het voorprogramma van Blonde Redhead in OLT Rivierenhof. Voor deze show mogen we twee duotickets weggeven. (Michelle)

24.05 Frankie Cosmos (DOK)

Sinds vorige week zondag opent DOK opnieuw haar deuren. De “werfplek voor verpozing en creatieve manoeuvers” wordt – als we het Nieuwsblad mogen geloven – dit jaar groter én groener. Deze maand brengt Democrazy onder meer Frankie Cosmos naar de Gentse Schipperskaai. De uiterst productieve Greta Kline bracht dit voorjaar ‘Vessel’ uit. Het album werd haar derde officiële plaat – of haar tweeënvijftigste (!) als je alle zelf uitgegeven home recordings meetelt – en zet de b(l)oeiende diy-wereld opnieuw op de kaart. (Milena)

Car Seat Headrest door Imke Van Steenkiste

25.05 Car Seat Headrest (AB)

Eerder dit jaar bracht CSH een herwerkte versie van het lo-fi-icoon ‘Twin fantasy’ uit. Wie de schijnbaar permanente staat van ennui van Will Toledo live wil zien, kan eind deze maand in de AB terecht. Voor liefdesperikelen en onzekerheid gehuld in het betere gitaarwerk, ben je bij deze jongelingen in goede maar niet per se veilige handen. Wij zijn niet verantwoordelijke voor eventuele gevallen van emotionele labiliteit. (Michelle)

26.05 Bed Rugs (Het Bos)

Naar aanleiding van nieuwste plaat ‘Hard fun grand design geven de Antwerpse psychrockers op 26 mei een albumvoorstelling in Het Bos. Met dit derde album vult de band haar verzameling zweverige psychedelica verder aan en wordt gretig geëxperimenteerd met dromerige zanglijnen, zweverige synths en letterlijke toeters en bellen. (Annelore)

Ty Segall door Imke Van Steenkiste

26.05 Ty Segall (Trix)

Ty Segall – wereldwijd en unaniem aanzien als dé heerser binnen de garagerockscene – heeft met Freedom’s Goblin dit jaar z’n tiende soloplaat uitgebracht. Dat is te zeggen, samen met z’n Freedom Band, waarin je ook z’n compagnons de route Mikal Cronin en Charles Mootheart terugvindt. Het album overloopt zowat de hele muziekgeschiedenis, en verenigt eigenlijk al Segalls troeven: punksongs, intelligente folk, altrock en garagepop, verpakt in schijnbaar eindeloze jamsessies. Live uiteraard nog des te intenser. (Gilles)

31.05 Rolling Blackouts Coastal Fever (AB)

De muziek van deze Australische band met moeilijk te onthouden naam is gelukkig wel redelijk onvergetelijk: opgewekte indierock van de aanstekelijkste soort. In de AB Club komt de band eerste langspeler ‘Hope downs’ in première voorstellen, want dat debuut verschijnt pas twee weken later. Herkansing op Pukkelpop. (Mattias)