Adrianne Lenker laat ons over haar tedere schouder lonken op ‘Abysskiss’

door Yannick Verhasselt

Na hevig getourd te hebben met het vorig jaar verschenen ‘Capacity’ vond Big Thief-frontvrouw Adrianne Lenker het hoog tijd voor een beetje me-time. Die vond ze in de vorm van een twee weken durende roadtrip te maken door het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het maken van de trip inspireerde haar om na te denken over het leven dat ze nu leidt. Het resultaat, ‘Abysskiss’, is een uit het leven gegrepen verhaal van een moeder met opgroeiend kind waarin vooral de kleine simpele dingen tellen.

Opener ‘Terminal paradise’ zet op een zeer pakkende, maar niet per se trieste manier de toon voor het album. Ze raakt meteen de gevoelige snaar met haar meanderende stem en haar reisgezel de gitaar. Ook op het eindeloze ‘Cradle’ grijpt ze je meteen bij de keel vanaf de eerste noten. Dat Lenker vorig jaar moeder is geworden, sijpelt doorheen het album binnen. Door de manier waarop ze haar teksten schrijft, kunnen we soms niet uitmaken of ze tegen haar jongere zelf, haar kind of vanuit het perspectief van haar eigen moeder schrijft. Op ‘From’ heeft ze het bijvoorbeeld over een baby die eraan lijkt te komen en op ‘Womb’, ‘Out of your mind’ en natuurlijk titeltrack ‘Abysskiss’ lijkt ze het te hebben tegen haar nog zeer jonge dochter. Dat tweede nummer heeft trouwens een iets harder kantje en onthult de hoop dat ze later goede vriendinnen zal zijn met haar dochter..

De laatste twee nummers tonen dan weer een andere kant van Lenker. De kwetsbaarheid en geborgenheid van een verloren gelopen relatie staan hier centraal. Vooral afsluiter ’10 miles’ leest als een soort nostalgische brief naar een zorgeloze tijd vol rozengeur en maneschijn, met filmische proporties.

Adrianna Lenker, een vrouw met negen levens en duizenden verhalen, weet op haar tweede soloplaat wederom te bekoren en ons hart te veroveren. Ze bezingt op een innemende, bijna dichterlijke manier hoe haar leven op dit moment in elkaar zit. Daarvoor maakt ze, net zoals in haar jeugd, enkel gebruik van het hoogst nodige. Na twee kanjers van platen met Big Thief bewijst ze dat ze er ook alleen helemaal staat.

Adrianne Lenker speelt op 19 januari in de Charlatan in Gent. Tickets zijn te koop via de website van de zaal.