Crowd Of Chairs – ‘Fuck fuck fuck’: driewerf chaos

door Mattias Goossens

Als je iets vaak genoeg herhaalt, wordt het waar. Wat dat zegt over de titel van de debuutplaat van Gentse trio Crowd Of Chairs, moet je zelf uitvogelen.

Three is a crowd, vonden Mitch Van Laecke (geschreew en gitaar), Manu Mahie (geschreeuw en drum) en bassist Benjamin Caes. Daarnaast is de groepsnaam een dikke knipoog naar Liars, wiens gevoel voor chaos in grote maten aanwezig op dit debuut. Zelf halen ze de manie van Metz en de plotse uitbarstingen van Girl Band aan als referenties, terwijl ze gerust ook de Gentse noise-scene als nabije familie mogen aanduiden – geen dna-tests nodig om dat verwantschap aan te tonen.

Bij de stoelendans van Crowd Of Chairs wordt niet gewacht tot een nummer gedaan is om je ten val te brengen. De explosies schuilen achter elke aan gort geschreeuwde stemband en verpulverd drumvel. Dat zou je nochtans niet zeggen wanneer je zonder voorkennis de eerste drie minuten van opener ‘For’ beluistert. Vanaf dan gaat het echter snel bergaf met songstructuren en toonvastheid – en da’s alleen maar positief in handen van dit drietal.

Wie verder lukraak de naald of muis laat neerdalen op een nummer naar keuze, wordt meteen omver geblazen door de intensiteit die de Gentenaren voor de dag leggen. Waanzin is geen werkwoord, en dus hoef je weinig moeite te doen om ‘mee te zijn’ met de intenties van Crowd Of Chairs. Er zijn her en der wel aanknopingspunten, al is het moeilijk om je er lang aan vast te klampen door de stortvloed aan hijgerige zang en opgefokte instrumentatie.

Vernieuwend is ‘Fuck fuck fuck’ allerminst. Een welkome toevoeging aan een reeds rijke en bruisende scene des te meer. Crowd Of Chairs is met dit debuut klaar om veel potten te breken, en wij zouden niet graag het verzekeringsagentschap zijn dat voor die kosten moet opdraaien.

Crowd Of Chairs verzorgt 27 november in Magasin 4 het voorprogramma van Die! Die! Die! (info & tickets). 28 januari staat de band in de Ancienne Belgique in het kader van The Sound Of The Belgian Underground (info & tickets).

Je kan ‘Fuck fuck fuck’ hieronder beluisteren via Spotify en bestellen via Bilbo.