Dwalen in de duisternis met de nachtraven van Hydrogen Sea en hun ‘In dreams’

door Geerhard Verbeelen

Hydrogen Sea begon hun muzikale avontuur 2011, maar brengt nu pas een eerste full album uit. Eerder dit jaar bewees Frank Ocean dat wachten soms de moeite loont. Twee jaar lang sleutelden Birsen Uçar and Pieterjan Seaux aan deze langspeler. Na een aangenaam voorsmaakje in de vorm van de EP ‘Court the dark’ in 2014, was het toch vooral op de honger blijven zitten. Wie fastfood met gemak links kan laten liggen weet: honger is de beste saus.

Wanneer de lichten binnenshuis doven en de straatlampen aanspringen, komen de nachtraven naar buiten. De straten liggen er verlaten bij, de stilte overheerst in de stad. Het is in deze setting dat Hydrogen Sea het album opnam. Misschien kozen ze wel een beetje de makkelijke weg om een dromerige plaat ‘In dreams’ te noemen, al is het ergens ook heel logisch. De plaat schreeuwt – of is het fluistert? – de ingetogenheid van een droomwereld gewoon uit. Het duo brengt heel visuele, bijna filmische muziek. Bekijk het door een vintage Instagramfilter. De zeemzoete electropop dient perfect tot het sluiten van de ogen, en je laat je moeiteloos meevoeren in dromerige, utopische beelden. Titeltrack ‘In dreams’ illustreert dat bezwerende gevoel het best. De percussieslagen lijken in het ijle te resoneren, als supernova’s in het heelal.

De plaat balanceert tussen desolate en hoopgevende gevoelens, een tegenstelling die perfect vertaald wordt in ‘Worry’. De stem van Birsen Uçar klinkt helder, terwijl er tegelijkertijd een sensuele ondertoon in verscholen zit. Het bezorgt de muziek een zekere fragiliteit, opboksend tegen de subtiele bombast die in enkele nummers vervat zit. Sierlijk vindt ze haar weg in de duisternis die de beats produceren. Het tempo zal nooit de hoogte inschieten, de emoties des te meer.

Dat we hier niets vernieuwend horen en we af en toe redelijk wat Massive Attack-invloeden opmerken hoeft geen blamage te zijn. Hydrogen Sea levert gewoonweg eengoeie plaat af. Volwassen en uitgebalanceerd. Gedaan met voorprogramma’s spelen: tijd voor het echte werk.

Hydrogen Sea komt ‘In dreams’ voorstellen in een uitverkochte Beursschouwburg (16.09, info & tickets), op het Play Festival in de Muziekodroom (8.10, info & tickets), in CC Evergem (17.11, info & tickets) en in Het Depot (8.12, info & tickets).

Album verdeeld door Unday Records.