Great Lake Swimmers komt deels boven water op ‘The waves, the wake’

door Jens Wijnants

Tony Dekker en de zijnen vieren dit jaar het vijftienjarig bestaan van Great Lake Swimmers en dat doen ze met de release van hun zevende langspeler. Met hun haast onveranderde aanpak doorheen de jaren zijn ze uitgegroeid tot buiten de landsgrenzen van Canada. Dat het nastreven van een vaste formule voor deze heren niet altijd een positieve uitkomst had kwam tijdens hun vorige plaat aan het licht. Op ‘The waves, the wake’ lijken ze dat deels door te hebben; het gebruik van de akoestische gitaar werd voor het eerst achterwege gelaten en heeft plaats moeten ruimen voor onder andere houtblazers, conga’s, luiten en orgels.

Naar goede gewoonte ging Dekker samen met zijn band opnieuw op zoek naar een ongewone locatie om hun nieuwe plaat op te nemen. Waar het opnemen in graansilo’s, grotten en concertzalen al tot het verleden behoorde kozen ze ditmaal voor een historische kerk in Ontario. Die keuze verandert echter weinig aan de typerende sound van Great Lake Swimmers; de productie klinkt wederom erg glad en gelikt. Onveranderd is ook de mooie zachte stem van Dekker die op een bedje van houtblazers tijdens ‘The talking wind’ zijn intrede maakt en wanneer we bij eerste single ‘Alone but not alone’ aanbelanden voelen we een nieuw fris briesje aan inspiratie bij de zwemmers.

Van een grote gedaantewisseling is echter nooit sprake; Dekker kiest resoluut voor zeemzoete melodieën (‘Side effects’) die resulteren in uw typische folksong (‘In a certain light’) en we missen te vaak een ongewone wending of hoek af. Tijdens ‘Root systems’ en ‘Holding nothing back’ krijgen marimba’s en andere percussie een kans, maar we worden vooral op ‘Visions of a different world’ nog een keer gegrepen. Daar laat Great Lake Swimmers horen te beschikken over geweldige strotten en leggen ze volleerd vocale harmonieën op de mat. Dekker zingt hier over visies en hoe hij verlangt naar een vreedzame wereld: “Love is our only weapon, our only defense for the ballad of bullets and uncommon sense”.

Tony Dekker gooit het met ‘The waves, the wake’ over een iets andere boeg wat ervoor zorgt dat er terug in de juiste richting wordt gezwommen. Helemaal gered van de verdrinkingsdood zijn Great Lake Swimmers echter niet, maar de oppervlakte is inmiddels wel bereikt.

Great Lake Swimmers speelt dit najaar in het kader van Autumn Falls drie shows in ons land: 28.11 in De Casino, 02.12 in De Zwerver en 12.12 de Muziekodroom.