Het debuut van Crayon Sun bulkt van blues met een grimmig randje

door Yannick Verhasselt

Er is leven na Creature With The Atom Brain. De band stopte in 2015 na tien jaar, al moet er tussen blueszanger Dave Reniers (oftewel Big Dave) en Aldo Struyf (Mark Lanegan Band, Millionaire) wel een kleine vonk zijn ontstaan toen Dave een aantal vocals inzong voor allerlaatste plaat ‘Night of the hunter’. Crayon Sun is de gloednieuwe rock-’n’-roll-tandem die bestaat uit het beste van beide heren; bluesrock enerzijds en psychedelic rock anderzijds en het zelfgetitelde debuutalbum is daar het straffe bewijs van.

Glansrijke blazers en de roestige stem van Big Dave trappen het album in gang, waarna een aanstekelijke baslijn wordt ingezet met sporadisch een overvliegende harmonica, een heerlijk detail dat we doorheen het album nog meerdere keren zullen tegenkomen zoals op ‘Wayfaring stranger’. Het nummer is iets trager van tempo en Reniers’ stem lijkt gestolen uit een echte western. Geschikt voor elke roadtripplaylist.

Op ‘Where are you’ haalt Big Dave z’n beste Nick Cave-impressie boven. De treffende gelijkenis past perfect binnen het naargeestige soundscape dat in het nummer wordt gecreëerd middels de sinistere harmonica, de schrijnende gitaarlijn en de onheilspellende “Woooh looord”, die trouwens wat doet denken aan de titeltrack van Bowies laatste plaat ‘Blackstar’.

‘(Don’t) get in’ is nog zo’n nummer waarin gigantisch veel gebeurt op vier minuten. Van de nillie-dancerock-intro, de jammende mathrock-achtige gitaarlijnen tot ronduit bezwerende harmonica die incidenteel voor de nodige bewieroking zorgt.

Het album sluit af met een vrij duister een-tweetje. ‘No more’ kent een noisy intro met een gitzwarte bas en een logge maar slopende percussie en Reniers die nog eens het onderste uit de kan haalt, want op ‘Solitude’ waant hij zich een doorrookte Leonard Cohen die je bezweert met zijn zware stem. Het nummer bouwt in het tweede deel op naar een splijtende finale waar de harmonica op een denderende manier wordt gebruikt en Struyfs heerlijke gitaarlijn de hoofdrol in vertolkt met zelfs enkele strijkers op de achtergrond.

De warme en geslaagde samenwerking tussen Struyf en Reniers geeft het album ademruimte en kenmerkt zich door aandacht voor gelaagdheid en details op vlak van geluidseffecten en instrumentatie. Al deze aspecten zorgen ervoor dat deze plaat geen doordeweekse desert blues wordt.

Crayon Sun houdt een releaseshow op 28 november in Het Bos en speelt op 22 december in De Zwerver.