Ivy Falls debuteert met pastelroze pareltje ‘Mean girls’

door Dries Vaesen

Ze is jong, energiek en beloftevol. Na I Will, I Swear, dat volgens sommigen veel te snel ter ziele ging, is singer-songwriter Fien Deman terug met nieuw werk. Met haar soloproject Ivy Falls trekt Deman de hoofdrol naar zich toe en laat ze zich omringen door Simon Raman (Steiger), Trui Amerlinck (Tsar B), en Xavier De Clerq (Sleepers’ Reign). “Ivy Falls herbergt mijn muzikale identiteit”, aldus Deman.

Met Ivy Falls vaart Deman duidelijk een andere koers dan met haar voormalige band. De sluipende weemoed met invloeden van Daughter en een jongere Julia Stone moeten plaats ruimen voor subtiele electropop waarin Solange en Deptford Goth doorschemeren. Muzikaal biedt Ivy Falls ons herkenbare klanken, maar de combinatie met de prachtige en breekbare stem van Deman maakt ‘Mean girls’ tot wat het is: een pastelroze pareltje.

Toch neemt Deman niet integraal afscheid van I Will, I Swear. Onder een laag van subtiele, elektronische tinten vinden we opnieuw een soort neerslachtigheid terug. “Dat ben ik ten voeten uit: een geboren positivo met een onvermijdelijk neerslachtig kantje. Dat paradoxale hoor je daarom terug in mijn songs,” aldus Deman in een interview met De Morgen. Niettemin is dat de kracht en karakteristieke eigenschap van Ivy Falls. Zo kan een bedroefde intro zomaar uitmonden in een haast dansbare melodie. De ep neemt een rustige start met het titelnummer, maar zwelt gestaag aan tot de uitbarsting in ‘Fold’. Met dat laatste nummer neigt Ivy Falls zelfs naar de sound van een jongere Giraffage.

Hoewel de naam van het debuut anders doet vermoeden, is ‘Mean girls’ fluweelzacht. De combinatie van eerder uitgegeven ‘Silver’, ‘Twelve’, en ‘Gold’ met het nieuwere ‘Mean girls’ en ‘Fold’ vormt een perfecte balans tussen breekbaar en dansbaar. Terwijl het ene nummer je haast in slaap sust, kan er uitbundig gevierd worden op het andere. Verschillende subtiele laagjes, een zeer gevarieerde sound en de fantastische stem zijn de ingrediënten die van ‘Mean girls’ een ijzersterk debuut maken en vooral een blijvende indruk nalaten.

Van Ivy Falls gaan we in de toekomst nog horen, en liefst zo snel mogelijk. Op 5 december spelen ze een thuismatch in het Trefpunt in Gent (info & tickets).