John Carrie – Shy Away: Teder en breekbaar

door Nicolas D'Exelle

De opkomst van goede, pakkende songschrijvers is de laatste jaren gestaag toegenomen. Een van hen is de Ierse singer-songwriter John Carrie, die na twee succesvol onthaalde albums met zijn band Moor Green zijn eerste soloplaat voorschotelt. De in groepsverband gespeelde folkrock werd ingeruild voor een intiemere en puurdere sound. Een nobele onbekende is de al jaren in Nederland wonende songsmid weliswaar niet voor iedereen, want de afgelopen jaren toerde hij namelijk al met onder meer Kings of Leon, The Cranberries en Xavier Rudd.

Carrie bewees al eerder over een uitstekend songschrijverstalent te beschikken, maar blijven zijn songs ook overeind met enkel een akoestische gitaar als steun? Het album opent alvast veelbelovend, met het prachtige ‘Coming Back To Life’, dat Carrie op z’n best laat horen. Puur en onversneden, uitgeklede songs. Vergelijkingen met legende Jeff Buckley zijn dan ook nooit veraf. Het is meteen duidelijk dat we hier te maken hebben met een ongelooflijk pakkende stem, die je van begin tot eind van je sokken weet te blazen.

Ook titelsong ‘Shy Away’ en ‘Killer Blows’ zijn zo’n nummers, die maar luttele seconden nodig hebben om je adem te doen stokken. Naar het einde toe breken ze zelfs een beetje open, wat een zekere melancholie oplevert. Wonderschoon. Meer folkhelden schieten ons te binnen bij liedjes als ‘Reason To Run’ en ‘You Are My Sky’. Beetje Nick Drake, beetje Neil Young, wat wil een mens nog meer? Zulke tederheid en breekbaarheid kunnen samenbrengen is niet iedereen gegeven. ‘Wintersun’ maakt het plaatje compleet, weer een naakte song, met een perfecte melodie en akkoordenschema als ruggengraat. Afsluiter ‘Wilder Eyes’ is raar genoeg iets meer uptempo, maar wel een verfrissend en vrolijker einde dan we hadden kunnen hopen.

John Carrie bewijst hier niet altijd onder te moeten doen voor Ryan Adams of Bon Iver, en zet een grote stap voorwaarts richting de top van het singer-songwritergezelschap. ‘Shy Away’ is een buitengewoon ontspannende en interessante plaat, en dat net door de soberheid die ermee gepaard gaat. Hou deze artiest in de gaten.

John Carrie live zien kan binnenkort als support van Blaudzun of als hoofdact in onder meer Arnhem (Luxor Live, 09.11, info & tickets), Tilburg (013, 11.11, info & tickets), Breda (Mezz, 18.11, info & tickets), Deventer (Burgerweeshuis, 23.11, info & tickets) en Den Haag (Paard Van Troje, 13.12, info & tickets). Check de website van John Carrie voor meer live dates.