Overtuigende noise op ‘AGAAIIN’ van It It Anita

door Sigi Willems

De charmante Luikenaars van It It Anita zien eruit als een stelletje hippe houthakkers, en afgaande op het artwork van hun debuutplaat ‘AGAAIIN’ lijken ze dat imago zelf kracht bij te willen zetten.  Al even hoog lagen de muzikale verwachtingen voor het eerste album van deze Luikse rotten, nadat we eerder twee behoorlijke ep’s vol dolgedraaide noise-rock-‘n-roll te verwerken kregen.  Op ‘AGAAIIN’ toont It It Anita opnieuw dat het over de nodige durf beschikt waarmee de band de middelmaat zonder enige moeite overstijgt.

Na een fractie feedback, grijpt ‘AGAAIIN’ ons meteen koelbloedig bij de keel met de typerende vuile gitaarriff en de bijhorende opzwepende drums en basgitaar. Met ’25 (from floor to ceiling)’ krijgen we als opener een postpunksong toegeworpen die luid, warrig en tegelijkertijd catchy klinkt – zie dat gerust als hun heilige drievuldigheid. Om noise te maken heb je natuurlijk ook enkele effectpedalen nodig en die hebben ze in Luik blijkbaar op overschot. Van flanger tot fuzz over distortion naar chorus: alle mogelijke combinaties worden uitgeprobeerd op zoek naar het meest begeesterende lawaai.

‘Ginger (ode to decade)’ is het perfecte deuntje om al headbangend een kommetje pompoensoep op naar binnen te werken: een herfstige garagerocksong waarin het belang van gember door een megafoon wordt geschreeuwd. Op ‘III christopher square’ zetten we de pompoensoep al headbangend aan de kant voor een soepje onvervalste noise. Die afwisseling tussen enigszins toegankelijke, dansbare indie-noise-songs en pure, experimentele noise-sequenties trekt zich door gedurende het volledige album, met als resultaat dat je met je oren aan de koptelefoon/box/versterker gekluisterd blijft. Tussendoor haalt It It Anita daarbovenop nog een verrassende, rauwe postrocksong vol melancholie (‘Parsnip (terminal)’ uit de kast die ons helemaal van onze sokken blaast.

Invloeden haalde It It Anita in eerste instantie duidelijk uit de nineties, bij artiesten als The Jesus Lizard, Kurt Vile en Sonic Youth. De Luikenaars trokken voor deze plaat dan ook overzee om samen te werken met John Agnello, in zijn Water Music Studio’s te New York, waar al heel wat noise-grootheden zijn langs geweest (onder meer die twee laatstgenoemden). Daarnaast drijven er elementen van enkele recente Belgische bands naar de oppervlakte: een mix van The Hickey Underworld’s indie en de noise en post-rock van Kapitan Korsakov. Met zo’n invloeden wordt het al moeilijk om iets te maken dat niét goed is.

It It Anita heeft op ‘AGAAIIN’ het perfecte evenwicht gevonden tussen catchy, rappe garagerock en gedurfde noise-experimenten. Samen met Cocaine Piss heerst de band momenteel soeverein over het Luikse lawaailandschap en ook qua timing kon de release van deze debuutplaat niet beter gepland zijn. In de heruitzendingen van Het Eiland zie je een zekere Anita rondlopen, die haar naam voor 70 % deelt met de Luikse band. Een subtiel maar ijzersterk staaltje marketing van deze heren.

Album verdeeld door Luik Records.

Op 2 december 2016 komt It It Anita samen met de vrienden van Cocaine Piss de VK afbreken in Brussel. Info en tickets vind je hier.