Paul Hawkins & Thee Awkward Silences – We Are Not Other People: geniaal en vals

door Bart Somers

‘We Are Not Other People’ is een cd die je weken aan een stuk kan verscheuren. Platenbaas Andrew Bennett bood deze groep een contract aan nadat hij ze 1 keer live had gezien. We begrijpen perfect waarom. De muziek van Paul Hawkins en zijn groep combineert het beste van artiesten als Inspiral Carpets, Nick Cave, Joy Division en Blur, om maar iets te noemen. Dit zijn behoorlijke referenties, maar geloof ons, we overdrijven niet. Laura-Mary Carter van Blood Red Shoes is fan, voor wie daar meer vertrouwen in heeft.

Hopelijk verdient Paul Hawkins met deze cd echter genoeg geld om een deftige zangleraar te betalen. Af en toe zingt hij irritant vals. Het begint al in de de 1ste zin van opener ‘Unexpected Error’, een prachtig nummer qua instrumentatie, zanglijn en tekst. De perfecte popsong als het ware, maar tenietgedaan door een flagrant gebrek aan toonvastheid. ‘Gentleman On Crutches’ is een andere diamant die stukgeslagen wordt door de slechte zang. Hetzelfde geldt voor ‘I Had A Friend in Sarah Vincent’ en ‘Don’t Be Afraid Of Love’.

Andere nummers van ‘We Are Not Other People’ lijden niet onder dit euvel. ‘The Battle Is Over’ kan met open vizier concurreren met het beste van Nick Cave, met een Hawkins die wel raakt zingt, en de steun krijgt van een vrouwenkoortje. ‘Music Is My Enemy’ verzamelt alle ingrediënten uit de volledige Britse popgeschiedenis en doet ons meer dan 4 minuten lang beseffen waarom we daar zo sterk van genieten. De zin ‘You’re a useful excuse for more drinking’ uit ‘The Evil Thoughts’ geeft een mooi beeld over de teksten die doorspekt zijn met ironie en andere humor. Het lied op zich is een echte floorfiller, zoals bijvoorbeeld ook ‘Hate Is All Around’ er 1 is. Dit laatste nummer kan schaamteloos mee met het beste van The Stranglers.

De cd verscheen origineel in 2008 en wordt nu ook officieel in België verdeeld via Rough Trade.

Paul Hawkins & Thee Awkward Silences Facebook

Album verdeeld door Rough Trade