This Is The Kit jaagt met ‘Moonshine freeze’ een frisse wind door je hoofd

door Michelle Geerardyn

Kate Stables brengt al een tijdje muziek op de wereld als This Is The Kit. Ongedwongen en met een oor voor sfeerschepping bouwde ze doorheen de jaren een notoire fanbasis op. Zo is Guy Garvey (Elbow) fangirl van het eerste uur en werkte ze samen met Aaron Dessner (The National). Hij trommelde onder andere zijn broer Bryce en Benjamin Lanz (Sufjan Stevens, Beirut) op om bijdragen te leveren op ‘Bashed out’, wat uiteindelijk voor de bescheiden doorbraak zorgde. Dat succes herhaalt ze nu op ‘Moonshine freeze’ door zich subtiel te onderscheiden van soortgelijken.

Stables manifesteert zich op deze plaat als de vrouwelijke, frisse en relevante tegenhanger van Iron and Wine. Nummers als ‘Bullet proof’ en ‘Empty no teeth’ hebben door de banjo voor een behoorlijk hoog “I’m going on an adventure”-gehalte, telkens voldoende omringd door andere invloeden om niet in clichés te hervallen. Die verschillende sfeerbenaderingen resulteren in een gevarieerd album.

Zo is het begin van de plaat het deel met het meeste vaart in, en zou het prima materiaal zijn voor een avondje kampvuur (of vuurkamp zo je wilmet een fris windje die door het geheel waait. Iets verder gaat het tempo omlaag en lijkt het gepast om een hangmat tussen de wanden van je gehoorgang op te hangen en je gedachten mee te laten meanderen met de muziek. Dat klinkt waarschijnlijk allemaal als albums waarvan er al elvendertig bestaan, maar niets is minder waar. De keuze en plaatsing van instrumenten is telkens verrassend en houd je aandacht doorheen de nummers stevig genoeg vast.

Misschien is het allemaal het best te omschrijven als oorfleece. Ken je het gevoel van een nijdig koude winterdag buiten door te brengen, ‘s avonds net voor het donker wordt thuis komen, opwarmen voor de haard met een warme chocomelk en jezelf dürümgewijs in een fleecedeken wikkelen? Dat is precies wat This Is The Kit hier met je gehoororganen doet.

Kate Stables had een van de vele artiesten kunnen zijn die opgeslokt raakten in zwarte gaten van afspeellijsten die populair zijn op zondagen. Met deze plaat heeft ze echter het pad van eigenheid gekozen en toont ze zich veel meer dan een vergankelijk muurbloempje of banale margriet.

This is the kit speelt 3 november in de Botanique (info & tickets).