Phoenix – Bankrupt!: Classic Phoenix

door Tiffany Devos

De nieuwste worp van ons favoriete kwartet uit Versailles werd ‘Bankrupt!’ getiteld in plaats van ‘Ludwig van Phoenix’, terwijl ze toch ver van failliet zijn na het succes en de welverdiende Grammy voor hun vierde plaat ‘Wolfgang Amadeus Phoenix’. Een bombardement tot headliner bleef niet uit en het Californische festival Coachella wachtte dit jaar het nieuwe album zelfs niet af om de band bovenaan hun affiche te zwieren. Phoenix bewees er dat ‘Bankrupt!’ nog heel wat toevoegt aan de hitgevoelige songcatalogus die ze al op zak hadden.

Het splinternieuwe album lijkt op maat gemaakt voor de grote podia, openend met de indrukwekkende en Chinees aandoende synths van de euforische, vooruitgeschoven single ‘Entertainment’. Het zware gebruik van de elektronische toets uit de 80’s en de andere hoofdelementen van deze eerste single zetten zich ook verderop voort, terwijl de groep bewijst dat ze met hun instant herkenbare geluid nog steeds volwassen popnummers schrijven als de beste. ‘The Real Thing’, ‘SOS In Bel Air’ en ‘Trying To Be Cool’ ontpoppen zich na enkele luisterbeurten stuk voor stuk als typische Phoenix-nummers en radiolievelingen. En dat is pas de eerste helft van de plaat.

Zoals ‘Love Like A Sunset’ op ‘Wolfgang Amadeus Phoenix’ het vreemde eendje in de bijt was, krijgen we deze keer het titelnummer ‘Bankrupt’ voorgeschoteld. De song bouwt een vijftal minuten spacy op om in de laatste twee minuten de vocals van Thomas Mars in te zetten en een dromerige weg in te slaan die wat doet denken aan M83. Het is een experiment in opbouwen dat voor de ene al wat meer zal werken dan voor de andere. Het lied wordt opgevolgd door het naar het mannenparfum vernoemde ‘Drakkar Noir’ dat de interessante lyrics “Jangle jungle. Jingle junkie, juggle juggle me” bevat. Leuk om mee te zingen, maar het echte pareltje van de plaat zit nog wat verderop verstopt. ‘Bourgeois’ heet het en het straalt een wanhoop uit die nog versterkt wordt door een fade-out en zijn nostalgische synthklanken. ‘Bankrupt!’ sterft drie minuten later uit met een passend gitaargetokkel. De plaat vliegt voorbij, maar hebben wij even chance, deze vijfde is voorzien van 71 sketches op een bonusdisc, goed voor nog een uur luisterplezier.

De opvolger van een Grammy-winnaar vangt gewoonlijk wat meer wind. Het zou echter niemand mogen verbazen dat ‘Bankrupt!’ blijft groeien na genoeg draaibeurten en dat de melodieën al doen alsof ze thuis zijn in een hoekje van je hoofd. Dit is classic Phoenix. En oh ja, luid beluisteren graag.

Deze zomer is Phoenix te zien op Rock Werchter (05.07, info & tickets) en Pinkpop (15.06, info & tickets).

Phoenix website

Album verdeeld door Warner Music