The Dead Color – The Dead Color: half uur synthgeweld

door Anthony Brynaert

The Dead Color is een viertal onder leiding van zanger Erik Van Hoecke. Een week nadat Erik zijn eigen nummers op vi.be zette, werden ze al opgepikt door Studio Brussel. Nadat de volledige groep gevormd was, wonnen ze de zilveren medaille van de Beloften 2012. Als lancering kon dat wel tellen. Een goeie twee jaar later hebben ze hun debuutalbum uit en we verwachten nu al een plekje op Pukkelpop 2014.

De plaat doet heel erg retro aan, dat kan ook moeilijk anders want je wordt als luisteraar ondergedompeld in synths die evengoed uit de eighties zouden kunnen komen. Inspiratiebronnen als Depeche Mode, Giorgio Moroder en The Pet Shop Boys zijn bij momenten duidelijk te horen.

Opener ‘Wasteland’ begint subtiel en lounge-achtig maar brengt je al snel in een rollercoaster van toetsen en soundcapes.  De stem van leadzanger Erik past goed bij de muziek die hij brengt en voelt al snel vertrouwd aan. Bij ‘Places’ komt vooral het Depeche Mode-gevoel sterk naar boven en het lijkt ook alsof we het nummer al enkele jaren op onze iPod hebben staan. “You know I am fighting you, you know I’m right”, het vraagt gewoon om meegebruld te worden op festivals, en met de nodige airplay die het krijgt zien we dat gemakkelijk gebeuren. De volledige vier minuten wanen we ons al in een tot de nok gevulde tent met de handen omhoog.

‘Driver’ surft nog meer op keyboardklanken maar is net wat te vlak om na menige luisterbeurt nog voldoende te boeien. ‘Reds’ kenden we al van de radio en klinkt nog altijd even fris als de eerste keer. ‘Tdc’ is een mooi instrumentaal opstapje naar ‘Cyanide’ dat interessant begint maar opnieuw iets te oppervlakkig is. Hetzelfde geldt voor ‘Synthia Rhodes’, dat met zijn zeven minuten te lang op hetzelfde deuntje doorgaat om ons voldoende bij de les te houden. Afsluiter ‘Lower Shields’ is een welgekomen rustpunt na een dik half uur synthgeweld en is een mooie afsluiter.

Uiteindelijk kunnen we stellen dat het debuut van The Dead Color allesbehalve een slecht album is – integendeel –  maar het doet bij momenten net iets te doorsnee aan om de overstap van goed naar zeer goed te maken. Met de logica dat dit wel degelijk hun eerste worp is, komt het met die overstap zeer zeker wel in orde in de toekomst.

The Dead Color live zien kan binnenkort onder meer in Gent (Barville, 19.03, info & tickets), Brussel (London Calling, 12.04, info & tickets) en Gent (Café Video, 16.04, info & tickets). Check de website van The Dead Color voor meer concerten.

Verdeeld door N.E.W.S