Time is even geen money tijdens ‘Book of air’ van Vvolk

door Matthias Desmet

Soms moet je van een genre de permisses of limieten aanvaarden om er ten volle van te genieten. Zo kunnen we ons voorstellen dat bepaalde mensen het danig op hun heupen krijgen van ‘Book of air’, dat ze horendol worden van het aanhoudende gezoem en na een paar minuten snakken naar verandering. Herken je je in deze omschrijving? Krijg je een allergische reactie van de woorden “drone”, “ambient” of “atmosferisch”? Dan heb je nu al danig je tijd zitten verdoen. Als avant-garde in instrumentale muziek voor jou constante flux betekent, dan vind je wel iets tussen de massa uitstekende hedendaags klassiek of free jazz, die snakt naar een publiek.

Wanneer je dit plaatje beluistert, zal je moeten aanvaarden dat verandering schaars is. Mutaties murmelen verborgen onder het oppervlak. Vergeet even dat er zoiets bestaat als horloges. Als time money is, staat er hier heel veel geld op het spel. Elk van de twee stukken op ‘Book of air’ duurt meer dan 20 minuten. Bereken niet hoeveel seconden of nanoseconden dat is.

Vvolk is een van de projecten die zich onder de paraplu Granvat schuilhouden. Achttien musici creëren bedwelmende klankwolken. Deze plaat is een van de luiken van het project ‘Book of air’. Elk van beide stukken draagt de naam van twee seizoenen: respectievelijk “Lente> Zomer” en “Herfst> Winter”. Het verglijden van de tijd, het haast onzichtbare ontluiken van de natuur, het cyclisch verstrijken van de seizoenen: je snapt de associaties die hier worden opgewekt. Dat alles lijkt misschien een beetje cliché of new age. Maar he, het is de muziek die telt. De happy few (die na het lezen van de eerste alinea nog niet zijn afgehaakt) zullen duimen en vingers aflikken. Je laten meevoeren, is hier de boodschap.

Op concerten van Vvolk ligt ieder op een kussentje te genieten. We kunnen ons voorstellen dat die live-ervaring net iets overrompelender is. Ook van de plaat valt echter te smullen. Of je nu luistert in je bed of op je yogamat, als je ervoor openstaat, zal je genieten. Zo niet zul je veel tijd verspilt hebben. We hadden je nog zo gewaarschuwd.

Vvolk speelt tijdens de nacht van 25 op 26 juni in de Handelsbeurs in Gent tijdens De Kortste Nacht (info & tickets)