Too Tangled – Where The Echoes Die: duwtje naar de doorbraak

door Tiffany Devos

Too Tangled wordt wel eens de Vlaamse Kills genoemd. Een vergelijking die, te horen aan de schuddende garagerock van dit man-vrouwduo, niet uit de lucht gegrepen is. In sommige nummers kan je er echt niet omheen. ‘Shuffle Baby’ en ‘Magical Hands’ zijn (onder andere) uitstekende voorbeelden om de ‘The Kills, The Kills, The Kills’-radar die diep bij ons vanbinnen verborgen zit te doen tilt slaan. Op hun beurt worden The Kills ervan beschuldigd alles van The Velvet Underground gestolen te hebben, dus de vergelijking gaat wel dieper. En uiteindelijk telt dit vooral als een compliment.

Eva Buytaert heeft dan wel een stem die lijkt op die van Alison Mosshart en het in het rond strooien van een soort seks- en lustvibe is niet enkel bij het Gentse duo te vinden, maar er zijn evengoed verschillen. Zo zijn er meer elektronische invloeden bij Too Tangled, hebben The Kills geen viool in de aanslag, kiest dit duo voor het Deutsch in de cover van ‘Eisbär’ en doen ze ons zelfs even denken aan Customs met ‘Wrecking Ball’.

Op liedjesvlak doen Roeland Vandemoortele en Eva Buytaert ook niet veel onder. Hun stemmen blenden als vanzelf en ‘Where The Echoes Die’ levert een aantal memorabele songs af die getuigen dat het duo wel verdomd goed weet waar ze mee bezig zijn. De plaat klinkt ook wel heel professioneel, misschien omdat hij geproducet werd door Ian Davenport, die onder andere Radiohead, Band Of Skulls, Supergrass en meer op zijn palmares kan schrijven. Dit zorgt er echter niet voor dat ze het ruwe, vuile kantje dat garagerock zo hard nodig heeft, verliezen. De scheurende gitaren zitten er goed in, zonder te vergeten dat je met een akoestische (‘Passenger’) ook mooie dingen kan doen.

Dit Gentse indie-electro-rockduo heeft een internationale sound, het is dan ook niet verbazingwekkend dat ze het goed doen over de landsgrenzen. Hun tweede plaat is ondertussen al een maand of zes uit in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, werd er goed ontvangen en ze konden er al intensief toeren. Waarom Too Tangled niet op de rand van een doorbraak staat in eigen land is een raadsel. Als je het ons vraagt, wordt dat dringend tijd en daarvoor hebben ze enkel nog een klein duwtje nodig.

Too Tangled kan je live zien op 28.03 in de AB te Brussel (info & tickets), 19.04 in de Bonnefooi in Brussel (meer info), 24.04 in De Centrale te Gent (via Democrazy, info & tickets)

Check de website van Too Tangled voor meer live dates.

Album verdeeld door LC Music