Dit was 2016 voor Johan Baeten

De hele maand december geven we carte blanche aan onze schrijvers om terug te blikken op hun afgelopen jaar. Vandaag aan de beurt: Johan Baeten, die na maanden gezaag van de hoofdredacteur in 2016 eindelijk ons team kwam versterken.

Check zeker onze album top 52, 75 favoriete nummers van 2016 en alle andere jaaroverzichten. De komende dagen en weken volgt er nog meer eindejaarscoverage.

Zoals onze hoofdredacteur al krachtig vermeldde was 2016 een jaar van slapeloze angst, doorgedreven nationalisme en ongeziene xenofobie. Daarbovenop zijn de brexit en de verkiezing van Trump geen goed nieuws voor progressieven wereldwijd. Frisse en vernieuwende ideeën kunnen we dezer dagen echter meer dan ooit gebruiken in een wereld die geteisterd wordt door een steeds dreigendere klimaatverandering, een historisch schrijnwekkende vluchtelingencrisis en vreselijke humanitaire alarmtoestanden in landen waar oorlog woedt. Met verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland en extreemrechtse partijen die in elk van die landen de peilingen winnen of sterke vooruitgang boeken, ziet het ernaar uit dat de situatie in 2017 niet zal verbeteren – verre van. Ten slotte verloren we dit jaar ook een handvol namen die de afgelopen vijftig jaar pioniers waren in de muziekwereld, zoals David Bowie, Leonard Cohen, of Prince. 2016, u bleek een grap te zijn.

Gelukkig is en blijft deze site een online muziekmagazine en gelukkig werkt muziek als een helend medicijn. Toonaangevende indierock kende een sterk jaar, terwijl electronica en hiphop telkens blijven vernieuwen en verrassen. De klimaatverandering en de haast choquerende politieke situaties kregen meer en meer aandacht op verscheidene toonaangevende platen. Gevestigde waarden zetten stuk voor stuk erg sterke conceptalbums neer en debutanten kwamen zeer verrassend uit de hoek.

Albums van het jaar

Ik heb gekozen voor een ander systeem omdat albums naar mijn bescheiden mening, nog meer dan individuele tracks, een te conceptueel fenomeen zijn om in een hiërarchische lijst te gooien, en vooral omdat het onmenselijk moeilijk is om deze dertig platen in een lijst te ‘classificeren’. Ik heb dertig albums verspreid over drie categorieën, gaande van +++ (de beste platen) over ++ (de bijna beste platen) tot + (de bijna bijna beste platen). Elk lijstje bevat telkens tien platen, elke keer op alfabetische volgorde.

+++

++

+

Eervolle vermeldingen, of gewoonweg nog niet genoeg beluisterd: Alex Cameron, Angel Olsen, ANOHNI, Arca, Beyoncé, Blood Orange, Death Grips, Dedekind Cut, dvsn, Fatima Al Qadiri, Factory Floor, Huerco S., Jameszoo, Kaytranada, Mick Jenkins, Palmistry, Powell, Raime, Ricky Eat Acid, Soldier’s Heart, Skepta, Swans,  Wilco, Whitney, Young Thug, Yussef Kamaal.

EP’s van het jaar

Nummers van het jaar

Ik heb het gevoel dat ik van alles vergeet en dat er mij dit jaar vooral heel wat tracks ontglipt zijn. Ik wil er volgend jaar dan ook voor zorgen dat ik aan het einde van 2017 niet met dat probleem kamp. Toch heb ik een lijstje samengesteld van dertig tracks die mij enorm hebben kunnen bekoren in 2016, deze keer in Ultratopvorm (verschrikkelijke opgave). Het zijn nummers die ik simpelweg kapot heb beluisterd (of niet, maar dan weer wel heel snel een blijvende indruk wisten achter te laten) en die ik over x jaar aan mijn kinderen wil laten horen.

Live

Een selectie van vijftien liveshows plus één set uit 2016 die blijven nazinderen.

Geniaalste tekstschrijvers van het jaar:

  1. Nick Cave
  2. David Bowie
  3. Jenny Hval
  4. Elias Bender Rønnefelt (Marching Church)
  5. George Mitchell (Eagulls)

Gezelligste (“kleinschalige”) festivals van het jaar

  1. Absolutely Free Festival
  2. HORST
  3. Rock Landen

De meest geflipte dansset van het jaar: RP Boo (Le Guess Who?)

Beste afgezegde concert van het jaar: Eagulls (AFF)

Beste gemist concert van het jaar: LCD Soundsystem (Pukkelpop) (blijkbaar)

Beste gemist festival van het jaar: Rewire (Den Haag) (van horen zeggen)

Beste festival van het jaar (programmatie): Le Guess Who?

Beste festival van het jaar (sfeer en gezelligheid): Dour Festival

Meest hilarische bindteksten van het jaar: Parquet Courts (Botanique)

Langste concert van het jaar: Swans (Le Guess Who?)

Kortste concert van het jaar: Cocaine Piss (overal)

Vaagste concertavond van het jaar: M.E.S.H., Lotic en Visionist (AB Club)

Minst aan te raden concert voor claustrofoben van het jaar: Skepta (Dour)

Teleurstelling van het jaar: Drake

Beste Limburgse band van het jaar: El Yunque

Meest beloftevolle DJ-duo van het jaar: PLAATO

Interessantste vaderlands-historische muziekles van het jaar: de muziekles van Laurens Leurs (AFF)

Bekwaamste presentator van de interessantste vaderlands-historische muziekles van het jaar: Thomas Konings

Beste sociale media van het jaar (nationaal): El Yunque

Beste sociale media van het jaar (internationaal): Earl Sweatshirt

Beste fotografe van het jaar: Agathe Danon

Indiestylemedewerker van de maand: Thomas Konings

Beste lijstje met de meest overbodige lijstjes en irrelevante muzieklijstjes van 2016 van het jaar: De meest overbodige lijstjes en irrelevantie muzieklijstjes van 2016 (Indiestyle)

Tags:

Laatste artikels

In de kijker

Meer Indiestyle

Tips

33-45 Magzine