DJ DANIO’s 2k17 extravaganza

We geven ook dit jaar weer onze redacteurs carte blanche om terug te blikken op het voorbije (muzikale) jaar. Hieronder vind je het jaaroverzicht van Daan.

December wil uiteraard zeggen dat er lijstjes gemaakt worden. Hieronder volgen onder andere mijn favoriete albums van 2017. Bij de platen waar een tekstje bij staat, wist ik te verzinnen waarom dat album zo goed was, bij de andere spreekt de muziek gewoon voor zich. Daarnaast heb ik nog een selectie van dingen die op (extra)muzikaal vlak iets van emotie wisten op te wekken.

Voor 2018 hoop ik op een nieuw album van Kanye (zoals elk jaar), minder strenge controles op Dour (tenzij ik plots into butt stuff ben) en een goeie gezondheid.

Beste albums van 2017

1. Vince Staples – Big Fish Theory

Een heel andere productie dan zijn vorig werk, maar wat een plaat. Hopelijk luiden deze elektronische beats van onder meer SOPHIE, maar vooral de onbekende Zack Sekoff, een revolutie in binnen de hiphopwereld. Vince Staples bewijst dat understated lyrics perfect samengaan met bouncy, club-geïnspireerde beats.

2. Jonwayne – Rap Album Two

De rapper uit LA overwon zijn demonen, en het resultaat van die strijd goot hij in een van de meest persoonlijke albums in hiphop. Hij laat niets weg over de gevolgen van zijn alcoholverslaving (zowel het verloochenen van vrienden, als het wakker worden in een plas braaksel), en koppelt dat aan heel sterke beats.

3. Corbin – Mourn

Corbin (vroeger gekend als Spooky Black) snijdt met zijn alternatieve r&b heel diep in de ziel van de luisteraar. Wie door ‘Mourn’ niet geraakt wordt, moet dringend eens kijken hoe het met zijn gemoedstoestand zit.

4. Blanck Mass – World Eater

Blanck Mass verstaat de kunst van superbruut zijn, maar kan tegelijk melodie in zijn noisebrij steken.

5. Galcher Lustwerk – Dark Bliss

De producer uit Brooklyn heeft eindelijk een album uit als Galcher Lustwerk. Zijn kenmerkende combinatie van diepe housebeats en spoken word/half gerapte lyrics wist me veelvuldig in trance te brengen.

6. Arca – Arca

Shout-out naar al die keren dat ‘Desafío’ afgespeeld werd vanop brakke gsm-boxen.

7. Ho99o9 – United States Of Ho99o9

ALLES KAPOT, en dan ook nog een interlude die me aan J Dilla doet denken, wat wil een mens meer.

8. Kedr Livanskiy – Ariadna

9. Roméo Elvis & Le Motel – Morale 2

Het was even opschrikken dat ‘Morale 2’ wel degelijk nog geen jaar oud is, zo alomtegenwoordig was dit album.

10. Kendrick Lamar – DAMN.

Minder overweldigend dan ‘To Pimp A Butterfly’, maar Kendrick geeft de concurrentie nog steeds op zijn dooie gemakje het nakijken.

11. Brockhampton – Saturation I & II

Lekker valsspelen en twee albums selecteren. Een heerlijk verfrissend geluid van dit collectief. De “bitches” kunnen zowel op mannen als op vrouwen slaan, en de sterkte van Brockhampton is de enorme verscheidenheid aan stijlen die ze tentoonspreiden.

12. Perc – Bitter Music

Techno-albums zijn vaak een moeilijke evenwichtsoefening. Het genre gedijt het best bij singles, maar toch gaat Perc de uitdaging aan. ‘Bitter Music’ bevat naast de verplichte (en uitstekende) bangers, ook tracks die het in een noisier hoekje zoeken. Geregeld zoekt de Brit het verder dan standaardtempo’s en ritmes, waarvoor een album zich dan wel weer uitstekend leent.

13. Zwangere Guy – Zwangerschapsverlof vol. 3

Ik krijg nog steeds een glimlach op mijn gezicht als ik besef dat volume 1 en 2 helemaal niet bestaan.

14. King Krule – The Ooz

Mijn favoriete roodharige artiest keert na uitstapjes richting wazige hiphop terug naar het geluid waarmee hij doorbrak, en dat staat nog steeds als een huis.

15. Yung Nnelg – Serena

16. Jlin – Black Origami

“Yeah, i’m into like, dark and experimental footwork and stuff”

17. Allan Kingdom – Lines

18. Charli XCX – Number 1 Angel

Was alle popmuziek maar zoals die van Charli.

19. Xiu Xiu – Forget

20. Dean Hurley – Anthology Resource Vol. 1

Iedereen weet dat dit de echte soundtrack van het derde seizoen van Twin Peaks is, in tegenstelling tot de compilatie uit de Bang Bang Bar.

Eervolle vermeldingen

Mix van het jaar

Mumdance b2b Nina Kraviz

De Russische dj staat bekend om haar eclectische stijl, maar onder invloed van Mumdance komen zowel Trip-artiesten, hardcore breakbeats, old school dubstep en The Bug aan bod.

Ep’s, singles en alles dat niet lang genoeg is voor een album

Optredens (willekeurige volgorde)

“Mooie” hoezen

Je had erbij moeten zijn

Laatste artikels

In de kijker

Meer Indiestyle

Tips

33-45 Magzine