Hoe ‘Loveless’ van My Bloody Valentine na 25 jaar nog steeds actueel is

door Frederik Jacobs

Toen My Bloody Valentine op deze dag in 1991 ‘Loveless’ uitbracht, sloeg de plaat met de knalroze hoes in als een bom. Zelden is een album zo genredefiniërend geweest: voordien was ‘shoegaze’ een vaag concept, maar de Ieren slaagden erin vorm te geven aan het schoenstaren. Dat zo’n experimenteel werk een heel genre kon optillen naar hogere sferen was ongezien. Kevin Shields en co bevoorraadden ontelbare bands met inspiratie. Ook een kwarteeuw later is ‘Loveless’ nog steeds relevant. Om dat te bewijzen halen we er met plezier enkele recente songs bij die veel aan MBV’s cultalbum te danken hebben.

1. Beach House – Sparks 

Op het vorig jaar verschenen ‘Depression cherry’ voer Beach House grotendeels dezelfde koers als op de voorgaande albums. Enkel tijdens ‘Sparks’ moest de cleane dreampop even wijken voor een door de synths snijdende, distorted gitaar die in combinatie met de zoetgevooisde en galmende stem van Victoria Legrand onvermijdelijk aan het duo Shields-Butcher deed denken.

2. The Horrors – Three decades 

‘Three decades’ is een van de vele nummers op meesterwerk ‘Primary colors’ die we hier hadden kunnen vermelden. De bijzonder gelaagde gitaren komen als een wall of sound op je af, en net zoals in ‘Loveless’-songs als ‘When you sleep’ en ‘Come in alone’ speelt een erg snedige synthesizer een belangrijke rol in de sfeerzetting.

3. Ringo Deathstarr – Imagine hearts 

Van alle songs in dit lijstje is ‘Imagine hearts’ van Ringo Deathstarr degene die het meest van ‘Loveless’ heeft afgekeken. Dit steengoed nummer zou zelfs niet misstaan hebben op MBV’s tweede langspeler. En laat dat zowat het grootse compliment zijn dat een jonge shoegazeband kan krijgen. Zangeres Alex Gehring doet trouwens zowel qua zang als qua looks opvallend hard aan Bilinda Butcher denken.

 4. Pinkshinyultrablast – The cherry pit 

Echo, echo en nog eens echo. De overdaad aan reverb en delay in combinatie met alweer een vrouwenstem creëert een heftige, zes minuten durende trip à la ‘Loveless’.

5. DIIV – Earthboy 

Zachary Cole Smith en zijn DIIV staan bekend om dromerige, galmende gitaren. In ‘Earthboy’ staat de reverbknop nog net dat tikkeltje verder opengedraaid. Het is allemaal niet zo intens en experimenteel als MBV, maar Smith heeft in zijn jeugd duidelijk regelmatig ‘Loveless’ opgelegd.

 6. A Place to Bury Strangers – I’ve lived my life to stand in the shadow of your heart

Wél minstens even heftig als MBV is A Place to Bury Strangers. De noiserockers uit Brooklyn weten hoe ze een stem subtiel moeten dempen om die vervolgens te laten overspoelen door overweldigende gitaren. Sterk.

7. Newmoon – Head of stone

Ook in België hebben ze naar ‘Loveless’ geluisterd. Newmoon bracht dit jaar een geweldig debuutalbum uit, en daarop werden galmende gitaareffecten en naar de achtergrond verdreven stemmen niet geschuwd.

En nu allemaal met gesloten ogen op bed naar Loveless gaan luisteren, hup!