IndieMix van de maand augustus: High Hi

door Jens Van Lathem

High Hi

Een van de spannendste manieren om nieuwe muziek te ontdekken is door te weten te komen waar je helden en idolen naar luisteren. Elke maand geeft Indiestyle één artiest, groep of collectief de kans om te etaleren waar zij zich door laten inspireren. In augustus hebben we High Hi (foto door Xavier Marquis).

Op 31 januari 2014 schreven wij het volgende over High Hi na hun optreden op een voorronde van Humo’s Rock Rally:

High Hi wordt de verrassing van de avond. Het trio begon naar eigen zeggen als poprockband en heeft duidelijk al een lange weg afgelegd. Ze openen hun set met een verschroeiende quasi-instrumental in de stijl van de punk van Cloud Nothings om die dan helemaal open te trekken met de openbarende verdubbelde stem van de zangeres en gitariste. De drummer mept zich het snot voor de ogen en ook de bassist doet aardig mee. Daarna sluipt er meer pop in de set, waardoor het geheel begint te neigen naar The Subways of Blood Red Shoes.

Een jaar en half later staat High Hi voor de geboorte van hun eerste ep en een heel fijne tour in het binnenland. Als hun mix een tipje van de sluier licht van wat ons te wachten staat, dan kijken wij er alweer naar uit. De betere singer-songwriters staan er broederlijk naast popgevoelige bands als Fleetwood Mac en Silversun Pickups, maar ook het hardere materiaal is van de partij. Die neiging naar stevig rammen en toch emotioneren werd al duidelijk op hun single ‘Calm down sir‘, al laat de mix evenwel een andere kant zien van het trio: die van de funk en de smooth sounds. De keuze voor The Notorious B.I.G. en One-T doet ons uitkijken naar wat de band geleerd heeft van bijvoorbeeld het refrein van ‘Juicy’, al zou een cover ons in de handen van High Hi ook al geslaagd lijken. Wie zal het zeggen, houd in ieder geval hun Facebookpagina in de gaten voor meer nieuws, en geniet ondertussen van de onderstaande playlist.