Over de cruciale rol van Leffingeleuren in het festivallandschap

door Thomas Konings

Deze middag hadden we met een paar Indiestyle-schrijvers een klein onderonsje. “Er zijn te veel festivals” riep een van onze jongens. “Nee hoor”, zei onze alwetende hoofdredacteur (dat ben ik), “we kunnen nog wel een paar extra nichefestivals gebruiken.” Misschien moeten we de vergelijking met Nederland nog eens maken: daar hebben ze Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole, PITCH en Incubate. Wij moeten het stellen met kleinere festivals als Absolutely Free Festival, HORST en… Leffingeleuren natuurlijk.

Dat laatste festival is dit weekend aan z’n veertigste editie toe en verenigt op z’n line-up heel wat internationale namen als Thurston Moore Group, Nothing en Eagulls met klinkende nationale namen als Kapitan Korsakov, Flying Horseman en Soldier’s Heart. Dat lijkt op zich al niet meer zo’n bijzonderheid, maar is het eigenlijk wel: naast Leffingeleuren hebben we in ons land geen enkel ander indiefestival met internationale allure (meer).

Pukkelpop mag dan op enkele podia alternatievere namen programmeren, aan alles merk je als indieliefhebber wel dat je niet bijzonder het mikpunt van de organisatie bent. Het voelt alsof je ticketprijs voornamelijk doorgestort wordt naar grote crossover-acts, tienerartiesten en veilige-electronicaproducers. In de Club kan je niet echt iets ontdekken, in de Lift staan voornamelijk popbeloften. Dour durft wel wat spannender te boeken, maar voor indiemuziek is het vaak een moeilijk festival: La Petite Maison Dans La Prairie blijft vaak leeg, de opkomst voor headliners als Pixies en Sigur Rós is beperkt en de kracht van de affiche zit hem vooral in het nachtprogramma.

Op Leffingeleuren ga je dan niet per se betere bands aan het werk zien, je komt wel terecht in een omgeving waar je betaalt voor enkel spannende groepen, waar iedereen met dezelfde spirit naartoe komt en waar indie-acts de kans krijgen om op een groot podium boven zichzelf uit te stijgen. Het is ook een van de enige festivals die het nog aandurft om kleinere tegendraadse bands te boeken. En da’s net het coole: waar de meeste festivals mainstream oplossingen gaan zoeken om meer volk aan te trekken, heeft Leffingeleuren vorig jaar de beslissing gemaakt om het kleinschaliger maar misschien wel boeiender aan te pakken.

Scoor nog snel je ticket op de website van Leffingeleuren.