Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Krankland (foto), da’s Thomas Werbrouck van Little Trouble Kids. Deze ‘Summer avalanche’ is de tweede single van ’s mans aankomende debuut, en een heel eind verwijderd van de ietwat vage, psychedelische sferen van ‘Realms of the unreal’. Volle en melodieuze indiepop à la Avi Buffalo ligt blijkbaar ook binnen het directe bereik, en daar zijn we blij om.

Echo Beatty wisten ons op Pukkelpop (los van de bedenkingen) sowieso te intrigeren – dat doet eigenlijk elke nieuwe single van het Antwerpse duo. ‘Soldier on furlough’ drijft naar aloude gewoonte op duisterheid en bouwt een mooie spanningsboog op en af, niet in het minst door de percussie en gitaarlijnen, die een westernrandje aan de triphop breien.

Thomas schreef het vorige week al bij de première van hun remix-ep: SeizoensKlanken is perfect op te vatten als een cooldown-variant van Darkside. Voor de herwerkingen strikten ze onder meer de Tangram Records-namen TITLE en Fris, en omdat die laatste een persoonlijk Verse Vangst-favorietje is, mag hij hier nog eens opdraven met zijn remix van ‘Kunst/wet’. Fris brengt de beats naar goede gewoonte sterk op de voorgrond: dankzij de drumpatroontjes doet dit nummer zelfs erg denken aan IAMNOBODI.

WAAROM IS MAYEMI NOG NIET VEEL BEKENDER?! De Antwerpenaar staat hier ondertussen voor de derde keer, en opnieuw verrast hij met een track in onverwachte sferen. Ambient en techno zijn op ‘NOW. (two people)’ minder prominent, al sluimert er genoeg wazige electronica door in dit popnummer (nu ja) vol uiteenlopende zanglijnen en stemsamples.

Nadat we een tijdje terug hier over CeVa schreven, schenken we nu aandacht aan een ander soloproject uit het kamp van Wooly Mammoths. Als Nachtwinkel maakt zanger Sean Michael Raab rare liedjes en z’n eerste single ‘Gap year’ ging net in première bij Subbacultcha! Voor je het beseft is de song voorbij, dus let even goed op de etherische soundscape met cheesy discovibe. Binnenkort komt er een hele ep uit, als die meer van dit soort tunes bevat heeft de nazomer alvast een mooie soundtrack. – Thomas

Deze zomer een plaat, single, tape, ep, clip of wat dan ook opgenomen? Nieuwe Belgische muziek mag altijd naar gilles@indiestyle.be