Verslag + foto's dEUS, Lotto Arena Antwerpen, 16 december 2011

door Indiestyle
dEUS
dEUS
dEUS
dEUS
dEUS
dEUS
dEUS
dEUS

Foto’s door Bart Vander Sanden

Gisterenavond brak dEUS haar traditie om in eigen stad gratis op te treden, met een concert in de Lotto Arena waar veel van werd verwacht. Net zoals het nieuwe album alle verwachtingen wist te vervullen, won de groep ook deze thuismatch overtuigend. Met een aardig voorprogramma, een klepper van een set bestaande uit maar liefst 22 nummers en een band op het hoogtepunt van haar carrière, mag dEUS zich nog steeds de Antwerpse trots noemen.

Een nog nooit eerder gezien fenomeen bij grote uitverkochte concerten: de frontman die de support act komt aankondigen. Het was Tom Barman die Balthazar voorstelde aan de stilaan vollopende Lotto Arena. Nogmaals een bewijs dat deze sympathieke Antwerpenaar misschien af en toe wat arrogante trekjes heeft maar geen onaanspreekbare klootzak is zoals hij vaak in de pers wordt beschreven. Balthazar was een ideale opwarmer. Met steengoede singles als ‘Fifteen Floors’ en ‘Hunger At The Door’ wisten ze het publiek zeker te boeien. Het viel al wel snel op dat het geluid in de zaal niet optimaal was. Zeker diegenen die op de tweede verdieping achteraan zaten, kregen de drum pas anderhalve seconde later te horen dan mensen voorin op het middenplein.

Als echte overwinnaars bestegen de mannen van dEUS het podium. ‘Keep You Close’ heeft de positie van de band in het rockverkeer weten veilig te stellen. Het album is goed opgevangen door de pers en is ook al meer dan 20 000 keer over de toonbanken gegaan. De liefde is opnieuw zeer wederzijds. Niet verwonderlijk daarom dat de groep de plaat integraal heeft gespeeld. De set begon degelijk met songs als ‘The Final Blast’, ‘The Architect’ en ‘Constant Now’. Niet slecht, maar hiervoor waren we niet gekomen. Het viel ook al snel op dat het geluid weeral te laag stond. Mauro’s vette riff in ‘Constant Now’ kon Barmans vocals nauwelijks overstijgen. 0-1 voor Joke Schauvliege.

Niet enkel het volume viel echter tegen. De Lotto Arena kon de intimiteit van sommige rustigere songs (‘Little Arithmetics’, ‘The End Of Romance’) niet tot zijn recht brengen. Vanaf ‘Instant Street’ kwam er een stroomversnelling in de set. Hier en daar schoten mensen al uit hun zitplaatsen om actief mee te brullen en te rocken. Opvallend in de set was ook het waanzinnige ‘Sister Dew’. Ondertussen is het toch al een klein decennium geleden dat dEUS dat nog eens live bracht. Na ‘Bad Timing’ was de tijd gekomen voor Barmans welverdiende sigaret.

De eerste bisronde was meteen ook het beste deel van de show. De opeenvolging van het prachtig opgebouwde ‘Sun Ra’, gevolgd door ‘Fell Off The Floor, Man’ en dan nog – pogo-signaal en alternatief Antwerps volkslied – ‘Suds & Soda’ was fantastisch. Na nog een tweede bisronde en meer dan twee uur spektakel, beschouwde de groep de show als geslaagd. Missie volbracht mannen. We’ll keep you close.

SETLIST
The Final Blast
Second Nature
The Architect
Constant Now
Oh Your God
Slow
Easy
Instant Street
If You Don’t Get What You Want
Dark Sets In
Twice
Ghost
Keep You Close
Sister Dew
Little Arithmetics
Bad Timing

The End Of Romance
Sun Ra
Fell Off The Floor, Man
Suds & Soda

Nothing Really Ends
Hotellounge (Be The Death Of Me)

dEUS website

Album verdeeld door Universal Music