De Limburgse jonkies van Fornet debuteren op ‘Moonlit (B)’ met ziedende, volwassen postpunk

door Frederik Jacobs

De Limburgse muziekscene kent ontegensprekelijk hoogdagen dankzij noisy bands als The Guru Guru en El Yunque. De bron der goede groepen blijkt nog niet uitgeput in het verre oosten, want met Fornet staat er alweer een interessante belofte te trappelen om haar opwachting te maken. Het postpunkvijftal uit Bree stond onder de naam Altered Foxes al eens in de voorronde van Limbomania, en heeft ondertussen een ep klaarstaan die op 8 september zal verschijnen. Als smaakvol voorproefje schotelen ze ons reeds eerste single ‘Moonlit (B)’ voor.

‘Moonlit (B)’ – de helft van een tweeluik – is naar eigen zeggen het minst conventionele nummer van Fornets debuut-ep; iets wat we hen niet kwalijk nemen gezien de heerlijke complexiteit van de single. Een repetitieve bas à la SUUNS baant zich vier minuten lang een weg doorheen gitaarlijnen die twijfelen tussen Captain Beefheart en Sonic Youth. De strakke drums houden het geheel bij elkaar en de dreigende synths maken de sfeerschepping compleet, met een intense finale als orgelpunt. De effecten op de vocals passen bovendien perfect binnen het hedendaagse postpunkplaatje.

Het wordt dus reikhalzend uitkijken naar de ep die op 8 september verschijnt – opgenomen en gemixt door Bert Vliegen, muzikant bij Teen Creeps, Horses, Sophia en Astronaute. Wie de jongens graag live aan het werk wil zien kan terecht op Absolutely Free Festival (5 augustus) en Backyard Rave 2017 (16 september).