Première: MUGWUMP verzoent onrustige postpunk met eigenzinnige indie op single ‘No trepidation’

door Gilles Dierickx

‘Mugwump’ is vanalles. Een donkere, vreemde assonantie, volgens Urban Dictionary iets als “a politically un-enslaved man“, en een personage in William S. Burroughs z’n klassieker Naked Lunch. Bij die laatste haalde Geoffrey Mugwump de mosterd voor zijn artiestennaam, en zo trekt de Brusselaar al sinds de jaren ’90 door Europa als DJ, muzikant, producer en algemeen tastemaker binnen de eerder duistere, new-wavy genres der muziekspectrum. Bruggen slaan tussen indie en electronica, met beats én akoestische intrumenten – zoiets tracht MUGWUMP steeds te doen.

Vers kwam de single ‘No trepidation’ uit zijn artistieke machine gerold: het vormt de voorbode voor een nieuw album, ‘Drape’, en komt uit via zijn eigen label, Subfield. MUGWUMP werkte hiervoor samen met een full band, wat vanaf seconde één in de verf gezet wordt op de track: synths worstelen zich rond hitsige industrial-eske drums tot brute riffs de postpunk-vibe compleet maken. Geoffrey’s vocals houden het rustig en zoeken het eerder in de indiehoekjes, maar altijd sluimert die opvallende onrust door in het nummer. Duisternis omfloerst met de aaibaarheid van een catchy radiosong, hoewel je snel merkt dat chaos nooit volledig verdwijnt.

Beluister ‘No trepidation’ hieronder.

MUGWUMP stelt z’n nieuwe album voor in de Beursschouwburg in Brussel op 24/4 (info), in de Kinky Star in Gent op 8/6 (info) en op 9/6 op Swim The Current Festival in de Antwerpse Singel (info).