Lijstjestijd: 2014 voor Ufuk Demir

door Thomas Konings

ltgl

Ufuk Demir (Driftbui) is de man achter geweldige playlists voor Why Not Monday en achter de Champion Sound-beat battles, hieronder zijn tien favoriete platen van het jaar.

  • 01. Lone – Reality testing

Ik ben er vrij zeker van dat je ‘Reality Testing’ in heel wat eindejaarslijstjes zult tegenkomen. ‘Reality Testing’ is een dijk van een album, gereleaset op het Gentse label R&S Records. Lone haalt zijn inspiratie uit Chicago en Detroit, twee steden waar hip-hop, house en techno probleemloos samenvloeien tot een geheel. (J Dilla, Black Milk, Moodymann, Theo Parrish, etc.)

  • 02. Mo Kolours – Mo Kolours

Mo Kolours is een getalenteerde zanger-percussionist met Britse en Mauritiaanse roots. Zijn muziek wordt gekenmerkt door exotische invloeden (steeldrums, conga’s), rauwe mpc-chops en een unieke stem. Het is niet evident om Mo Kolours in een hokje te plaatsen; ook dit album bevat house-, hiphop-, soul- en funkinvloeden.

  • 03. Betty Ford Boys – Retox

Betty Ford Boys is een supergroep bestaande uit producers Dexter, Brenk Sinatra en Suff Daddy. Deze producers halen hun invloed uit West Coast-hiphop en boombapmuziek. Ook een zeer interessant album voor de dj’s; dit album bevat heel wat nummers die inslaan als een bom, zonder je oren te laten suizen.

  • 04. Theo Parrish – American intelligence

Eén van de meest getalenteerde house-producers keert eindelijk terug met een nieuw album. Wat is het verschil tussen ‘American intelligence’ en de zogenaamde “deephouse”-muziek waarmee je tegenwoordig overspoeld wordt? Theo Parrish laat ruimte voor dynamiek. Een boeiend album met heel wat oog voor detail.

  • 05. Various Artists – WTF!

Footwork/juke is een “nieuwe” stroming die uit de ghetto house- en booty-scene van Chicago komt. Dit album is een samenwerking tussen enerzijds de Teklife crew (DJ Rashad, DJ Spinn, DJ Earl, etc.) en anderzijds MoonDoctoR & FreshtillDef. Zin in een footwork-/juke-feestje? Ga dan zeker eens langs bij een van de Foot Juice-feestjes in Antwerpen.

  • 06. Homeboy Sandman – Hallways

Homeboy Sandman is één van mijn favoriete rappers. Dat bewees hij onlangs nog eens tijdens zijn concert in Trix. Hij werkt samen met mijn favoriete hip-hopproducers (o.a. Paul White, Jonwayne, Knxwledge, Oh No, etc.), rapt over politieke kwesties, romantische ervaringen en schrijft regelmatig ook interessante blogposten.

  • 07. Torus – Temples

Torus is een jonge, opkomende producer uit Nederland. Zijn ‘Temples’-ep werd onlangs gereleaset op het Amsterdamse label Rwina Records. Ben je een liefhebber van lage frequenties, zware synthesizers en zweverige soundscapes? Zoek niet verder!

  • 08. Taylor McFerrin – Early riser

Taylor McFerrin bewijst nog maar eens dat hij elektronische muziek moeiteloos kan mixen met jazz en hip-hop. Dit album werd gereleaset op Brainfeeder, het label van Flying Lotus. Voor dit album werkte hij onder andere samen met zijn vader Bobby McFerrin, Nai Palm, Robert Glasper en Thundercat.

  • 09. Daedelus – The light brigade

Ook dit album werd gereleaset op Brainfeeder. Daedelus is een artiest die al eens durft te experimenteren met verschillende genres. ‘The Light Brigade’ is een rustig en diep album.

  • 10. LTGL – Mountain peaks and temple shields (foto)

Na een heleboel remixen en losse nummers bracht LTGL eindelijk zijn debuut-ep uit op Tangram Records, het label van onder meer Up High Collective, Le Motel en Blatan. Zijn nummers worden gedraaid door bijvoorbeeld The Gaslamp Killer, Lefto en Gilles Peterson. LTGL toont met zijn ep hoe fel hij gegroeid is. Benieuwd wat 2015 zal brengen voor deze producer.

Volg Ufuk op Twitter