Verslag CANT in Bitterzoet op 15 november: prikkelende show

Het vormen van een band of starten van een zijproject naast de populaire groep waar je normaliter deel van uitmaakt heeft vele voordelen: je krijgt een grote hoeveelheid aandacht en de zalen zitten op zijn minst gedeeltelijk bij voorbaat gevuld met fanatieke fans van de reeds doorgebroken zusterformatie. Nadeel is echter de eeuwige vergelijking met die andere act, die in de meeste gevallen ook nog eens van een stuk hoger niveau blijkt te zijn. Voor Chris Taylor, het brein achter CANT, lijkt dit allemaal niet zo’n probleem. Zijn muziek is simpelweg te verschillend van de melodieuze indie rock van Grizzly Bear waar hij in het dagelijks leven bassist van is.

Hij maakt dan ook een ontspannen indruk op het knusse podium van Bitterzoet waar hij vanavond samen met drie compagnons een optreden geeft. Van tevoren heeft gitarist Devonte Hynes het publiek al wat opgewarmd door met behulp van een macbook liedjes van zijn eigen project Blood Orange te spelen. Dat doet hij op een wat theatrale manier die al snel een beetje gaat tegenstaan, al moet gezegd worden dat ‘Sutphin Boulevard’ en ‘I’m Sorry We Lied’ verdomd pakkende songs zijn.

CANT zelf begint zijn optreden met enkele uitschieters van het debuut ‘Dreams Come True’ waaronder het gevoelige ‘Believe’ en infectieuze ‘Too Late, Too Far’. Meteen valt op dat de vertaalslag van studioproductie naar live geluid niet zonder kleerscheuren verlopen is. De liedjes klinken minder strak en scherp dan op de plaat, maar daardoor ook wat speelser en organischer. Opvallend is de diversiteit van Taylors set. Er is enerzijds ruimte voor bezwerende electronica, maar ook zijn mooie, zachte stem krijgt volop de kans het publiek te bekoren. Hoogtepunt is de spannende uitvoering van ‘Dreams Come True’ waar de bandleden zich al jammend en experimenterend een weg doorheen spelen.

Chris Taylor heeft het duidelijk naar zijn zin en refereert na enkele bedankjes richting het publiek nog even naar de sfeervolle zaal en de pikante afbeeldingen op de glas-in-loodramen van het gebouw. De mannen spelen helaas slechts een krappe vijfenveertig minuten, maar keren gelukkig nog even terug voor een toegift. En dat die hartelijk ontvangen wordt, zegt genoeg over de avond. CANT speelde een ontspannen set, heeft mooie liedjes en zet een prikkelende show neer. Laat die vergelijking met Grizzly Bear maar lekker zitten, CANT bewijst het prima alleen te redden.

Cant website

Cant speelt op 17.11 in Botanique te Brussel – info & tickets

Met dank aan V2

Laatste artikels

Wedstrijden

In de kijker

Meer Indiestyle

Tips

Muziekclub N9