Aestrid – No map or adress: baden in het witte licht

door Matthias Desmet

Het is vreemd hoe een tekst van Marco Borsato perfect een steengoede indieplaat kan samenvatten. De clichémetafoor, “baden in het witte licht”, beschrijft Aestrids derde worp immers perfect. De groep omschrijft het zelf tactvoller (en beter) met de slagzin “walls of noise with flares of light”.

Niet voor niets plaatst deze roedel likkebaardend filmpjes van Yo La Tengo op z’n Facebookpagina. De gestage opbouw van een noisemuur is de rode draad op dit album. Domineert op de aftastende opener ‘Billy’ nog een duistere rust, dan valt op ‘Okeio’ voor het eerst het licht binnen. De valse climax laat ons misschien iets te lang op onze honger zitten, maar doet het kolkende ‘N413’ des te harder binnenkomen. De hemel breekt open en helder ochtendlicht valt binnen. De rest van de rit gaat op het ingeslagen pad verder. Bo Mennings bezielde vocalen klieven door de stomende geluidsmuur en climaxen worden geleidelijk maar met volle overgave opgebouwd. Zonder o-o-o-koren en andere clichés uit de contemporaine rocktrukendoos, wordt toch een gevoel van collectieve extase opgewekt. Ooit hoopten we stiekem dat Arcade Fire dit soort plaat zou maken. ‘No map or adress’ eindigt met de afsluitende titelsong even introspectief als het begonnen is. De avond valt in. Moe maar voldaan kunnen we onder de veren kruipen.

Aestrid heeft slim gegraaid in al het goede dat hedendaagse rock te bieden heeft: het extatische van Arcade Fire, het drammende optimisme van The Wrens, de noise-muur van nineties-indie, de subtiele geluidsexperimenten van Wilco, het atmosferische van Sigur Ros, … Toch valt op geen enkele van deze invloeden duidelijk de vinger te leggen. Aestrid heeft een eigen verhaal te vertellen, met een begin, een einde en een duidelijke richting. ‘No map or adress’ sleept de luisteraar mee, een rit in de zonnewagen van Phaëton. Alleen storten de Nederlanders niet te pletter, maar weten ze zelfzeker te landen en op het einde van de rit een prachtplaat af te leveren.

Aestrid live aan het werk zien kan binnenkort in Sliedrecht (4-10, Elektra, info & tickets), Amsterdam (9-10, OT301, info & tickets), Zwolle (16-10, Hedon, info & tickets), Tilburg (17-10, 013, info & tickets), Amersfoort (18-10, De Kelder, info & tickets), Haarlem (24-10, Patronaat, info & tickets), Den Haag (7-11, Supermarkt, info & tickets), Breda (23-11, Mezz, info & tickets) en nogmaals in Amsterdam (04-12, Brakke Grond, info & tickets)

Aestrid website

Album verschenen bij Young Loner/Suburban