Altrego – Altrego: groovy openbaring

door Bram Pollers

Iets meer dan zes jaar geleden besloot een erg jonge Jasper Erkens deel te nemen aan Humo’s Rock Rally, waar hij een tweede plaats wist te behalen. Sindsdien is er heel wat veranderd: de weelderige krullen zijn verdwenen, de jongeman ging studeren aan de BRIT-school, de zeemzoete popsongs zijn niet meer en hij gaat voortaan door het muzikale leven als Altrego. In de bovengenoemde Engelse school maakte Erkens kennis met de IJslander Valgeir Sigurðsson, rechterhand van Björk en producer van onder andere Feist en Sigur Rós,  en tevens de man die de mix van zijn debuut-ep op zich nam. Geef toe, dit klinkt allemaal best veelbelovend.

Wanneer ‘Moves’ de ep aftrapt, scoort Altrego alvast meteen het openingsdoelpunt. Het mag dan geen absolute topper zijn, onze interesse is zeker en vast gewekt. Het duistere ‘A Lizard on Ice’ is wel een beauty. Terwijl Lindsey Buckingham zelve de gitaar in de hand lijkt genomen te hebben, begeleiden gortdroge elektronica en een strakke baslijn het geheel. Wat we op dat moment nog niet weten, is dat er nog twee wereldgoals ten tonele zullen verschijnen. De bleekschetenfunk van ‘Love is Flawless’ is even imponerend als aanstekelijk, de begeesterde oeh yeah – hallo, Freddie Mercury? – is de kers op de taart. En dat ‘Miraculous Epiphanies’ ook in het Verenigd Koninkrijk potten breekt, mag niemand verbazen. De krakende toetsen schaduwen Erkens’ zang in een heerlijke brok hoekige elektropop. De 4-0 staat op het scorebord, wij liggen knock-out achter onze geluidsinstallatie. Dat ‘Lucky 13’ de forfaitcijfers laat liggen, zien wij in dezen graag door de vingers. Dit eerste wapenfeit van Altrego is gewoonweg een groovy openbaring.

In het recente verleden was de jonge Jasper Erkens de chouchou van de Vlaamse hitparade, maar die tijd lijkt definitief voorbij. Zijn muziek valt nog steeds gedeeltelijk onder de noemer pop, al maken de scherpe randjes die benaming wel erg kort door de bocht. Het gaat hier om amper vijf nummers, maar het niveau dat Erkens en kompanen weten te behalen is behoorlijk indrukwekkend. Ook al riskeren we op de feiten vooruit te lopen, we wagen ons desalniettemin aan een boude uitspraak: our love is flawless, Jasper.

Altrego live zien kan binnenkort in Werchter (Rock Werchter, 3-6.07, info & tickets), Hasselt (Pukkelpop, 14-16.08, info & tickets) en Oudenaarde (Feest in het Park, 23.08, info & tickets).

Website Altrego

Album verdeeld door Altregomusic