Anna Calvi – One Breath: Obscuur universum

door Jason Callewaert

Wij leerden Anna Calvi kennen toen ze in 2010 het voorprogramma verzorgde van Grinderman in de AB. We herinneren ons hoe een diva zich op het eerste moment toch kwetsbaar opstelde, maar al gauw met haar krachtige stem en scherpe gitaargeluid een huiveringwekkend mooie set bracht, zaken die we ook terugvonden op haar titelloze debuut uit 2011, met als hoogtepunt ‘Desire’. Met een Mercury Prize-nominatie op haar palmares is Calvi nu klaar voor haar tweede muzikale avontuur.

Opener ‘Suddenly’ ligt in het verlengde van die plaat. Calvi bewijst dat haar stem er alleen maar krachtiger op geworden is en muzikaal klinkt het ook heel wat grootser en bombastischer. Dat voor ‘Eliza’ als eerste single werd gekozen, lijkt ons logisch aangezien het één van de meest toegankelijke nummers op het album is. Het contrast met ‘Piece By Piece’ is groot. Het is heel wat elektronischer en op vlak van energie een pak kleiner dan wat we tot nu toe hoorden.

‘Sing To Me’ lijkt dan weer zo van de soundtrack van een romantisch drama uit de jaren 50 weggeknipt. Zweverige zanglijnen die later versterkt worden met een heus strijkorkest sleuren je zo genadeloos in het obscure universum van de zangeres binnen. ‘Tristan’ zou wel eens de sequel van ‘Eliza’ kunnen worden. Deze nummers leunen muzikaal zo dicht bij elkaar aan dat we ervan overtuigd zijn dat de twee een affaire hebben. Titelsong ‘One Breath’ kunnen we nog het best beschrijven met de bijgeleverde persquote: “Het album is als het moment vlak voor je jezelf moet openbaren en over hoe angstaanjagend dat is. Het is eng, opwindend, maar ook hoopvol, omdat je beseft dat wat er ook gaat gebeuren, nog net niet gebeurd is.” Wie dit nummer beluistert met deze omschrijving in het achterhoofd, zal zich hier ongetwijfeld in kunnen vinden.

Hoe weerzinwekkend schoon ‘One Breath’ was, zo staat ‘Love of My Life’ vol van schuimbekkende passie. Deze rocksong bezit zoveel overtuigingskracht, op het obsessieve af, dat geen enkele man “nee” zou durven zeggen tegen deze liefdesverklaring. De bezwerende middensectie van‘Carry Me Over’ zuigt ons nog wat dieper de duisternis in en daar blijven we tot het eind, wanneer Calvi op de meest minimalistische manier afscheid neemt en het laatste beetje licht ontneemt.

Laten we even eerlijk met je zijn: de eerste keer we deze plaat beluisterden vonden we er niet veel aan. Het drong niet echt tot ons door en we konden ons er maar niet in vinden. Maar we houden niet van oppervlakkige indrukken en we geloofden dat er meer in zat. En kijk: luisterbeurt na luisterbeurt begon ‘One Breath’ langzaam maar zeker zijn geheimen prijs te geven. De schoonheid is veel meer verpakt dan op haar debuut en we zijn ook niet zo enthousiast als bij die eerste worp, maar uiteindelijk geven we La Calvi wel een goed rapport mee naar huis. Haar mondelinge examen mag ze binnen enkele maanden komen afleggen.

Anna Calvi is al eens live te zien op 26.11 in Le Grand Mix, Tourcoing (info en tickets) en tijdens haar Europese tour op 23.03 in Paradiso, Amsterdam (info en tickets) en op 24.03 in de Ancienne Belgique, Brussel (info en tickets).

Anna Calvi website

‘One Breath’ wordt verdeeld door V2 Records.