Avant La Lettre – In My Time: nieuwe wind

door Erik Van Damme

De Nederlandse indieband Avant La Lettre bracht met ‘Belief’ in februari 2012 een debuutalbum uit dat op heel goede kritieken kon rekenen. Het gedoodverfde concept, een lekker catchy geluid waarin de stem een warme wind doet waaien door het geheel, was op deze plaat volledig aanwezig.

Dat is ook op de nieuwste ‘In My Time’ het geval. Nergens horen we een te zeer overdonderend geluid, enkel een voortkabbelende beekje. Alleen als de instrumenten geheel loos kunnen gaan, zoals dat heet, overstemmen ze even die verstilde sfeer. Daardoor zit er ook genoeg variatie in de songs en blijft de aandacht aanhouden.

‘Heart Beat’ is daar een mooi voorbeeld van, het begint met een zacht opkomend geluid, later opbouwend naar een climax. Het zijn vooral de drums die een hoofdrol lijken te spelen, maar de meeste aandacht gaat toch naar de vocalen. De tempowisselingen die in de stem worden doorgevoerd zijn magische ankerpunten die dit album naar een betrekkelijk hoog niveau tillen. Heel vernieuwend kan je dit niet noemen, maar in het indiewereldje laten deze muzikanten een zoveelste frisse wind waaien die we best kunnen smaken.

Dat het stemgeluid het hoogtepunt van Avant La Lettre blijkt te zijn horen we in ‘Before /after’, dat mooi toont hoe de schoonheid in alle aspecten van de zang van Laurens Radstake je telkens opnieuw in vervoering brengt. Nu eens klinkt het hoog en zelfs wat hard, dan weer zalvend en rustgevend. Met al die pluimen voor de zanger mogen we uiteraard niet voorbijgaan aan de instrumentale aankleding. Zonder die catchy drumpartijen en lekker snijdende gitaarriffs zou de magie niet geheel kunnen werken.

Dankzij de ritmewisselingen, elke song is weer anders dan de vorige, verveel je je geen moment. We mogen spreken over een album en band waar we in 2013 veel moois van kunnen verwachten.

Avant La Lettre live zien kan op 23 januari in Paradiso te Amsterdam (info & tickets). Hou de Facebook-pagina van Avant La Lettre in de gaten voor meer live dates.

Album verdeeld door Rough Trade