Banks – Goddess: delicaat en doortastend

door Rana Cools

Na 2 ep’s, een tour met The Weeknd en een eigen concertreeks is het eindelijk zover: het langverwachte debuutalbum van Banks ligt in de rekken. De 26-jarige Jillian Banks, zo heet de Amerikaanse echt, heeft veertien nummers verzameld, goed voor bijna een uur luisterplezier.

Voor ‘Goddess’ werkte de zangeres niet met de minsten samen: ze liet de lp producen door Jamie Woon, Totally Enormous Extinct Dinosaurs, Shlohmo, Lil Silva, Tim Anderson en Sohn. Ook Justin Parker, die onder meer ‘Stay’ van Rihanna op zijn palmares heeft staan, mocht helpen. Veel nieuw materiaal is er spijtig genoeg niet te horen op de plaat. Maar liefst negen van de veertien liedjes zijn op voorhand uitgegeven, als single of op een ep.

Beginnen doet de jongedame met ‘Alibi’, een smeekbede om vergiffenis in een relatie. Daarna komt de titelsong, een staaltje donkere electropop. Ook ‘Stick’ en ‘Fuck ‘em only we know’ klinken, net als ‘Alibi’, nieuw in onze oren. Toch verbazen deze schrijfsels niet meer. De opbouw is quasi altijd hetzelfde: een mysterieuze intro, gevolgd door een aanzwellende r&b-beat met Banks’ herkenbare stem, die soms doortastend, soms delicaat onze oren beroert. Slecht is die herkenbare structuur niet, want het werkt. Zelfs na honderd keer luisteren ben je ze nog niet beu.

En dan, net wanneer we dachten dat we haar volledig doorhadden, komen er drie akoestische nummers. ‘You should know where I’m coming from’ en ‘Under the table’ met piano, strijkers en drums, en ‘Someone new’ begeleid door een enkele gitaar. Centraal staan steeds de emotionele zanglijnen waar de artieste gekend om is. Dit zorgt voor de afwisseling die het album zo interessant maakt.

Wie beweert dat de hype rond Banks over is voor ze nog maar goed begon, heeft het mis. Alles op ‘Goddess’ heeft hit-potentieel, en wij zien deze femme fatale dan ook al snel in de charts of als headliner op een aantal festivals verschijnen. Let op onze woorden.

Banks live aan het werk zien kan binnenkort in Brussel (10.11, Botanique, info & tickets) en Amsterdam (15.11, Paradiso, info & tickets)

Banks website

Album verdeeld door Good Years/Harvest