Beat Fräuleins – Female Pop In Germany 1964-1968: Duitse meisjes konden vrouwtje staan

door Laura Van Eeckhout

Ze mogen wel het legendarische Kraftwerk voortgebracht hebben, Duitsland staat algemeen gezien niet bepaald bekend voor een uitstekende muziekgeschiedenis. Omdat conclusies wel eens al te snel getrokken worden, besloten wij om eens te luisteren naar ‘Beat Fräuleins’, een compilatieplaat met 19 hits van de meest geliefde Duitse dames uit de periode 1964-1968.

Het album wordt met een knal geopend door de funky Brigitt in het exotische ‘…Da Beisst Ein Goldfisch An’. Zij is de aankondiging van een hele resem bekoorlijke meiden die – hoewel overduidelijk een product van hun tijd – elk een eigen persoonlijkheid laten weerklinken terwijl ze hun liefdeperikelen bezingen. Chris Doerk (’…Und Du Bist Nicht Allein’) is de sensueelste, Deens exportproduct Dorthe (‘Darauf Fall Ich Nicht Rein’) de leukste (en meest geschikte voor Eurovisie!), de sexy Marion (‘Er Ist Wieder Da’) de wanhopigste, en Caterina Valente (‘Kismet’) is de femme fatale van de bende.

Verschillende meisjes wagen zich aan gezellige covers van buitenlandse sterren uit dezelfde periode. ‘Stop In The Name Of Love’ van The Supremes en ‘Bus Stop’ van The Hollies werden bijvoorbeeld respectievelijk omgetoverd in ‘Was Hab Ich Dir Getan’ (door de Jacob Sisters) en ‘Er Sah Mich Im Regen’ (door de verbazingwekkend duister klinkende Monique & The Lions).

Sommige nummers klinken helaas gewoon tenenkrullend. ‘Teenage Love’ van Pitty Und Ihre Beatchicks, ‘Kiss And Shake’ van Renate Kern en ‘Mich Hat Noch Keiner Beim Twist Geküsst’ van Ruth Brandin Und Die Sputniks mogen met die twijfelachtige eer gaan lopen. Gelukkig wordt de interessante compilatie met een hoogvlieger afgesloten. Met ‘Einsamer Boy’ verovert de vanuit Noorwegen overgevlogen Wencke Myhre probleemloos ieder hart.

De Beat Fräuleins mogen dan geen stempel van hetzelfde formaat nagelaten hebben als pakweg de Amerikaanse Motown-babes of de Franse fluistermeisjes, op dit album bewijzen ze dat ook zij hun vrouwtje konden staan. Daarbovenop mogen de Duitsers ook prat gaan op hun opvallend geavanceerde productietechnieken. Genau.

Beat Fräuleins op Facebook

Album verdeeld door Sonic Rendezvous