Bed Rugs – Rapids: Bedwelmende Klasse

door Nicolas D'Exelle

Vergeet The Porn Bloopers, 2012 was ongetwijfeld het jaar van Bed Rugs. Debuutplaat ‘8th Cloud’ werd unaniem goed ontvangen, en daar waren redenen genoeg voor: een mix van Beatlesque harmonieën, spannend gitaarwerk en tonnen meeslepende, psychedelische geluiden. Een plek op Pukkelpop én een minitour met Balthazar vormen maar een kleine greep uit het opgeleverde resultaat. Een jaar later zijn de heren al terug met opvolger ‘Rapids’. Deze zesdelige EP werd geproducet door Niels Hendrix (Fence) en gemixt door niemand minder dan Paul Butler (onder meer Devandra Banhart, Micheal Kiwanuka). Genoeg schoon volk in de rangen om op hetzelfde elan voort te gaan. Waarom ook niet?

Zo gezegd, zo gedaan, zou je denken, maar Bed Rugs blijft niet staan waar het gestopt is. ‘Rapids’ klinkt grootser, ambitieuzer en legt de lat ontzettend hoog. De psychedelica en soundscapes krijgen een prominentere rol toegewezen dan op het voorgaande werk. Hedendaagse invloeden zoals Tame Impala zijn duidelijk hoorbaar, en staan bijgevolg ook meer op de voorgrond.

Ondanks deze bedwelmende aankleding verliest het viertal de basis van de songs nooit uit het oog. Of het nu de kristalheldere gitaarlijnen zijn op ‘Wave’ of de oversturing van ‘Yawn’, Bed Rugs kan het allemaal. En dan hebben we het nog niet eens gehad over ‘Blinds’, de eerste – enorm aanstekelijke – single die absoluut tot het beste behoort wat we de afgelopen jaren op Belgische bodem te horen hebben gekregen. Opwindend gitaarwerk, stuwende drums, geweldige zanglijn, meer moet dat niet zijn. Op afsluiter ‘Tell’ deelt Bed Rugs acht minuten lang gratis LSD uit, en waan je je zonder veel moeite in een andere wereld. Mission accomplished.

EP’s hebben vaak de neiging onvolledig over te komen, maar Bed Rugs laat ons horen dat je ook op een compacte manier een verrassend frisse en gedreven plaat kan afleveren. Nu al de Belgische EP van het jaar?

Bed Rugs website

Verdeeld door Waste My Records