Black Flower bestuift ‘Future flora’ met eclectische invloeden

door Michelle Geerardyn

Black Flower-aanvoerder Nathan ‘bezige bij’ Daems was eerder deze maand nog te zien met Echoes of Zoo op BRDCST in de Ancienne Belgique. Dat hij naast zijn handvol andere projecten nog eens de tijd nam om Black Flower te bestuiven, is een zegen voor het Belgische muzikale bloemenveld. In januari zagen we de band al subtiel schitteren in een hoekje van Flagey, de afterparty van Mulatu Astatke verzorgend. Daar werd al wat materiaal van ‘Future flora’ gelost en de verwachtingen die toen geboren werden, bleken absoluut terecht.

Waar de eerste twee platen op de site van de groep nog begeleid werden door tot de verbeelding sprekende verhalen over het ontstaan ervan, krijgt ‘Future flora’ nu een mini-documentaire. Daarin wordt het muziekmakende proces als een ‘psychedelische democratie’ omschreven waarin vrijheid centraal staat. ‘Future flora’ is een metafoor voor krachtige ideeën, als bloemen die in de stad door het beton heen hun weg naar de oppervlakte vinden.

Met eerste single ‘Hora de Aksum’ kregen we al een muzikale IVF baby voorgeschoteld met zowel Ethiopische – hallo Mulatu Astatke invloeden – als Balkan roots. De genenpoel die aangesproken wordt voor de volledige plaat is echter veel groter. Waar songtitels wel al vermoedens porren met ‘Hora de Aksum’ (Ethiopië) en ‘Ankor Wat’, is het warme muzikale eclecticisme uiteindelijk moeilijk te vatten in een paar referenties. En daarom is ‘Early days of space travel pt. 2’ misschien nog de beste manier om het te omschrijven.

Naast het ontegensprekelijke technisch vernuft dat geëtaleerd wordt, is de hoofdrol op de plaat met voorsprong weggelegd voor de energie die erdoorheen gonst. Of het nu de lyrische sax in ‘Hora de Aksum’, de gemoedelijke trompet van ‘Clap hands’ of de hypnotiserende bas van de titeltrack is: samen verworden ze tot een hypnotiserend geheel.

Als de psychedelische democratie van Black Flower kan leiden tot het harmonische eclecticisme van ‘Future flower’, dan moeten we misschien een paar exemplaren in bepaalde Wetstraat-brievenbussen droppen voor 26 mei.

Black Flower stelt zondag 28 april het album voor op Les Nuits in de Botanique. Info en tickets vind je hier.