Blank Realm – Grassed Inn: Groezelige psychedelische pop

door Indiestyle

Het nieuwe album van Blank Realm zal je alvast geen déjà vu-gevoel bezorgen. ‘Grassed Inn’ is het toegankelijke vervolg op hun voorgaande, meer experimentele releases. De hele plaat ademt charmant gerommel uit en heeft een verslavende inwerking, die je na een eerste luisterbeurt gegarandeerd de repeat-knop zal doen opzoeken. En het wordt beter, want de muziek wordt sterker met elke luisterbeurt.

Deze vierkoppige band uit Brisbane is aangesloten bij Fire Records, dat bekend staat als een label voor artiesten die etikettering tarten. Een genre kleven op deze plaat is dan ook geen evidentie. Tout court zou de meest toepasselijke omschrijving iets van psychedelische rock en noisepop in zich moeten dragen. En als er vergelijkingen met andere bands dienen gemaakt te worden, zou hun voorbeeld Sonic Youth niet mogen ontbreken.

Op deze elpee is ‘Falling down the stairs’ veruit het meest catchy nummer. Het bevat evenveel originaliteit als hitvoer en laat zich duchtig meeneuriën na een enkele luisterbeurt. Maar ook opener ‘Back to the flood’ weet met zijn opzwepende gitaarriff en strak aanhoudende melodie al goed je aandacht te trekken. Het tweede deel van het album staat in tegenstelling tot het ophitsende begin meer in het teken van psychedelische beats. Daar waar stilzitten in het begin bijster moeilijk is, wordt uitbundig dansen enkel nog denkbaar in een slow motion-variant.

Het bijna 9 minuten durende ‘Bulldozer Love’ pronkt in het midden van de plaat en kleurt evenzeer als de andere nummers gecontroleerd buiten de lijnen. De duizelingwekkende gitaarlijnen in combinatie met de buitengewone zang van Daniel Spencer weten dit lied te kronen tot het toch wel erg kloppende hart van het album.

Om het kort te zeggen, ‘Grassed Inn’ is zo’n plaat die je wil hebben. En ja, ze hangt soms met haken en ogen aan elkaar maar laat dit stuurloze getier nu juist de charme van Blank Realm zijn.

Blank Realm Facebook

Verdeeld door Konkurrent